Een stapje dichter bij mijn droom

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer reageer ik op de brief van Ellen en vertel ik verder over mijn droom om mijn eigen boek uit te geven.

Brief 81 – 16 maart 2021

Hoi Ellen,

Het is weer mijn beurt om een brief te schrijven. Ik vind het elke keer weer leuk om te lezen dat je zo enthousiast reageert op mijn brief van de week ervoor en dat we elkaar nog steeds zoveel hebben te vertellen. Vorige week was het alweer brief nummer 80 en volgens mij zijn we nog lang niet uitgepraat. Leuk!

Hoe staat het met mijn boek-to-be?

In mijn vorige brieven had ik je al beloofd dat ik je op de hoogte zou houden van mijn weg richting mijn eigen boek. Vorige keer liet ik doorschemeren dat ik het wel spannend vond dat ik mijn manuscript al bijna naar mijn redactrice zou gaan opsturen. Gelukkig kreeg ik allemaal positieve en stimulerende reacties dat het goed gaat komen, zelfs van Maria Genova, waarvan jij al heel terecht bedacht hebt dat zij inderdaad die redactrice is.

Weer een stapje dichterbij mijn droom

Inmiddels is het gebeurd: ik heb vorige week dinsdag, 9 maart, mijn manuscript opgestuurd. En het wachten is begonnen. In het verleden heb ik al ervaring opgedaan met het wachten op uitgeverijen, waarvan jij ook heel goed weet dat dit echt heel lang duurt. En dan is het ook erg spannend om na al die maanden te ontdekken of de uitgeverij geïnteresseerd is of niet. Dit wachten voelt tot nu toe een beetje hetzelfde, maar ergens is dat wel gek.

Om te beginnen gaat het niet zo lang duren, gelukkig maar, hihi. En ten tweede gaat het nu niet om een ja of nee van een uitgeverij, want ik heb allang bedacht dat dit boek er gewoon gaat komen, daar ga ik zelf voor zorgen. Het gaat nu om de reactie van een zeer ervaren en kundige redactrice; een feedback die geheid rood zal zien van de verbeterpunten. Daar ben ik al door diverse mensen voor gewaarschuwd. Grappig om te lezen dat jij dit vorige week ook nog vertelde. Maar daar moet je inderdaad doorheen kijken, zoals jij al schreef.

Feedback

Ik vind het spannend om die feedback straks terug te krijgen, want wat nou als ze nu toch echt zegt dat het drie keer niks is en dat ik beter kan stoppen? Maar gelukkig heb ik vooral heel veel zin om te zien wat ze van mijn verhaal vindt en hoe zij denkt dat het nog veel beter kan gaan worden.

Eerdere feedback van mijn lieve schrijfvriendin heeft mijn verhaal al zoveel beter gemaakt. Het doorvoeren van kleine aanpassingen kan veel doen. En mijn verhaal verdient het echt om zo goed mogelijk te worden, zodat al die jonge boekenwurmen ervan kunnen gaan genieten. Zodat mijn droom uitkomt en ik met mijn boek kan bijdragen aan het leesplezier van kinderen. Hoe gaaf zou dat zijn?

Een droom die uitkomt?

Jij vertelde vorige week al zo mooi in jouw brief dat een droom altijd een droom zal blijven, als je niet overgaat tot actie. Of zoals een mooie spreuk die ik laatst ergens las: je hoeft niet geweldig te zijn om te beginnen, je moet wel beginnen om geweldig te kunnen zijn. Nou, ik durf in ieder geval te zeggen dat ik ben begonnen. Ik ben er dus helemaal klaar voor om geweldig te zijn ?, hihi.

Maar nu even zonder gekheid. Achter de schermen ben ik ook al een klein beetje bezig met één van de volgende stappen: de illustraties. Ik heb voor mijzelf een overzicht gemaakt van de verschillende illustraties die ik in en op mijn boek zou willen. Waarvan een aantal een must zijn, een minimum, maar ook een aantal een wens. En het ligt er voor mij als beginner gewoon even heel erg aan hoeveel die wens mij extra gaat kosten. Het zelf uitgeven van je eigen boek is namelijk echt een investering en dat weet ik. Maar daarbij kun je het zo gek maken als je wilt (of kunt betalen ?). En hoewel ik die extra illustraties prachtig zou vinden, zijn ze niet noodzakelijk en zullen ze er waarschijnlijk niet komen. Maar het is in ieder geval wel al leuk om erover na te denken.

Volgende stap richting mijn grote droom

Mijn volgende stap is het uitzoeken hoeveel een illustrator kost. En hoewel ik mij wel al eerder verdiept had in de redactie van een manuscript en een goed beeld had hoeveel dat soort dingen kunnen kosten, heb ik echt geen idee hoe dit zit op het gebied van illustraties. Mocht je dus tips hebben, of iemand anders die gezellig met ons meeleest, dan houd ik mij van harte aanbevolen.

Positief blijven

Jij schrijft in jouw vorige brief heel mooi over ‘positief blijven’. Er zullen altijd obstakels op mijn pad kunnen komen, maar het is goed om positief te blijven. Iets wat ik echt de afgelopen maanden heb geleerd. Eén van de basisbeginselen van de wet van aantrekking. Ook weet ik dat het niet altijd even makkelijk is om positief te blijven, maar dat het wel echt goed voor je is. Je voelt je er echt beter door. En wanneer je je positief voelt, zul je ook positieve dingen aantrekken. En laat ik dat nou net heel graag willen. Wie niet…

Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik niets en niemand mij van mijn doel af laat houden. De deadline van 1 november gaat lukken, wat er ook gebeurd. Misschien moet ik dat eens “scripten” (jij weet wel wat ik daarmee bedoel ?…).

Nieuwe dingen

Jammer genoeg kon je in jouw vorige brief nog niets vertellen over de nieuwe dingen waar je mee bezig bent. En dat maakt mij helemaal niet extra nieuwsgierig hoor, haha. Maar je hebt helemaal gelijk dat je het nog even voor je houdt totdat de plannen concreter zijn.

Jij geeft al een tipje van de sluier van de nieuwe plannen waar ik, naast het uitgeven van mijn boek, mee bezig ben met een vriendin. Ook daar ga ik nu nog verder niet zoveel over vertellen, maar jij weet stiekem al wat meer, hihi. Als dit echt concrete vormen gaat aannemen, zal ik daar ook zeker meer over gaan vertellen. We zijn in ieder geval druk bezig met iets heel moois te maken…

Tot zover weer mijn verhaal aan jou. Hopelijk kan ik over twee weken in mijn nieuwe brief al iets meer vertellen over de reactie van mijn redactrice op mijn manuscript. Eens kijken of ik dan nog steeds zo positief ben over mijn grote droom, haha.

Tot snel!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.