Alles start met het zetten van de eerste stap

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen over het principe dat alles start met het zetten van de eerste stap.

Brief 82 – 23 maart 2021

Hey Sandy,

Wow! Hebben we echt al zoveel brieven geschreven? Wat ontzettend leuk zeg. De tijd vliegt dan ook voorbij. Ik weet ook zeker dat we nog lang niet uitgeschreven zijn. Dankzij al onze gemeenschappelijke interesses hebben we meer dan genoeg vertelstof, haha! ?

DE SPANNING STIJGT…

Je schreef vorige week dat je manuscript is verzonden naar je redactrice (wat klinkt dat trouwens stoer, hè?). Ik kan me heel goed voorstellen dat dat een feestelijk moment voor je was, maar tegelijkertijd ook angstaanjagend. Ik bedoel, je weet dat het terugkomt met een heleboel strepen en opmerkingen.

Ik heb dat ook al een paar keer meegemaakt. Eerlijk is eerlijk, het is best even slikken. Mijn eerste gedachte was: Ik kan helemaal niet schrijven, ik kan er maar beter mee stoppen. Gelukkig kon ik daar vrij snel overheen stappen en kijken naar de tips die gegeven werden. Vaak zal je merken dat het dan inderdaad op die manier een mooier verhaal wordt.

EEN ILLUSTRATOR

Ik denk dus dat het met jou wel goedkomt, omdat je je er al op hebt ingesteld dat er veel verbeteringen aangebracht zullen zijn. Dat is winst. De rest moet je gewoon maar afwachten en ermee dealen als je het manuscript terugkrijgt. Ik zal voor je duimen dat het positieve feedback is.

Verder schreef je dat je op zoek bent, of in ieder geval er over nadenkt om een illustrator in de arm te nemen. Dat lijkt me inderdaad super gaaf. Het geeft je boek net die extra touch. Bovendien houden kinderen natuurlijk ook heel erg van ‘plaatjes kijken’. ? Het is wel een weer een extra kostenpost en je moet voor jezelf de afweging maken of je dat er voor over hebt.

WIE HAD DAT GEDACHT?

Moet je eens zien waar je nu al bent. Je hebt een redactrice, je manuscript wordt nu gelezen en beoordeeld en je bent zelfs al bezig met de opmaak van je boek. Had je dat een paar weken geleden kunnen denken? Dat je nu al zover bent met de ontwikkeling van je eigen boek? Dat is toch geweldig!

Je mag ook echt trots zijn op de stappen die je zet. Uiteindelijk is het gewoon heel simpel: alles begint met een eerste stap. Als je niet het besluit had genomen om je boek in eigen beheer te gaan uitgeven, was je nu niet zover geweest. Sterker nog; misschien was er wel niks gebeurd en zat je nog steeds te hopen op die ene uitgever…

GENIETEN VAN HET PROCES

Wij weten inmiddels allebei hoe belangrijk het is om vooral te genieten van het proces. Om niet teveel bezig te zijn met het eindresultaat. Dat valt niet altijd mee. Daar weet ik alles van. Soms zit het nu eenmaal even tegen of had je anders gehoopt. Toch zit er meestal een les in die we blijkbaar moeten leren.

Ik durf te zeggen dat ik best goed ben geworden in het genieten van het proces. Om de dingen per dag en per stapje te bekijken. De vergelijking van de auto die in het donker rijdt vind ik zo mooi: ook al kun je de weg niet helemaal zien, als je verder rijdt kom je vanzelf op je eindbestemming. Iets in die geest, althans. En zo is het maar net. Je hoeft nog niet precies te weten wat er allemaal gaat gebeuren, je moet erop vertrouwen dat het goed komt. Wat een wijze woorden, hè? ?

MIJN NIEUWE PROJECT

Ik kon het je vorige keer nog niet zeggen, maar inmiddels ben je al op de hoogte van mijn nieuwe project. Ik mag het werkboek voor The Good Place schrijven. Ja, ik ga samenwerken met Cynthia. Hoe gaaf is dat? Ik kan het zelf bijna niet geloven. Zo cool…Ik ben echt enorm dankbaar voor deze mooie kans.

En het mooie is, dat ik het helemaal zelf gemanifesteerd heb. Ik had een idee, stuurde haar een mail met mijn plan en dit was precies waarnaar zij op zoek was. Echt een perfect staaltje Law of Attraction, als je het mij vraagt. Het kan dus echt zo simpel zijn.

NIEUWE MOGELIJKHEDEN EN KANSEN

Ik begreep eerder nooit wat ‘inspired action’ betekende. Nu weet ik het wel. Het is dat gevoel in je onderbuik (ik zeg altijd dat dat mijn intuïtie is). Ik heb geleerd dat als ik in mijn onderbuik voel dat het goed is, dat ik daar naar moet luisteren en moet handelen. Vaak komen daar de mooiste projecten uit voort.

Ik probeer alle kansen en mogelijkheden die me geboden worden met beide handen aan te grijpen. Eerder dacht ik dat ik heel doelgericht te werk moest gaan om te komen waar ik wilde zijn, maar nu besef ik dat het volgen van mijn intuïtie me uiteindelijk zal leiden naar de juiste plek. Dat is een heel prettig en fijn gevoel.

LEKKER BEZIG

Nu ik onze plannen zo eens lees, zie ik dat we echt super goed bezig zijn. De mooiste ideeën zijn ontstaan en nu aan de slag met de uitwerking daarvan. Ik ben zo benieuwd wat er nog meer op ons pad zal komen.

Ik ben ervan overtuigd dat er mooie, grootse dingen gaan gebeuren. Zoals ik in de titel al benoemde: alles begint met het zetten van de eerste stap.
Niet afwachten en hopen dat er iets moois gaat gebeuren, maar in actie komen: JUST DO IT! Al weet je niet welke stap na de eerste stap zal volgen, het maakt niet uit. Er komt vanzelf een vervolgactie en zo ga je iedere keer een stapje vooruit.

Zo dit was het weer voor vandaag.

Ik wens je een heel fijne week en tot snel.
Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoekenDelen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.