Anne Frank zou 90 jaar zijn geworden

Delen is lief!

Anne Frank is één van de bekendste Joden uit de Nederlandse geschiedenis, sterker nog, de wereldgeschiedenis. Ruim 1 miljoen toeristen, van over de hele wereld, komen er jaarlijks naar Amsterdam om te kijken waar Anne ondergedoken heeft gezeten. Als ze nog had geleefd, zou ze dit jaar 90 jaar zijn geworden. Een bijzonder moment om even bij Annes verhaal stil te staan.

Wie was Anne Frank?

Ik denk dat je wel weet wie Anne Frank was, maar voor degene die haar (nog) niet kennen, zal ik wat meer over haar vertellen.

Anne werd geboren op 12 juni 1929, in Frankfurt am Main (Duitsland). Samen met haar zus Margot en haar ouders, woonde Anne in een ontevreden Duitsland, waar weinig werk was en veel armoede en waar Adolf Hitler steeds meer macht kreeg. Annes ouders besloten in 1933 naar Nederland te emigreren. Ze gingen aan het Merwedeplein in Amsterdam wonen en Otto Frank, haar vader, startte een eigen bedrijf, Opekta.

In 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Toen de regels voor Joden strenger werden, raakte Otto Frank zijn bedrijf kwijt, omdat Joden geen eigen bedrijf meer mochten hebben. In 1942 kreeg Margot een oproep om te komen werken in Duitsland en dat was het teken voor de familie Frank dat er iets niet klopte. Ze gingen onderduiken in het achterhuis van Otto’s bedrijf, aan de Prinsengracht, in Amsterdam.

Het dagboek dat Anne voor haar 13e verjaardag kreeg, ging mee naar het Achterhuis. Hierin schreef Anne alles op wat er gebeurde en hoe ze zich voelde tijdens de onderduiktijd. Dit deed ze tot het moment dat de familie Frank op 4 augustus 1944 opgepakt werd. Via Westerbork werden ze naar Auschwitz gedeporteerd en iets later werden Anne en Margot verder naar Bergen-Belsen getransporteerd. Na de oorlog bleek dat Otto Frank als enige van de familie de concentratiekampen had overleefd.

Het dagboek

Bij terugkomst in Amsterdam ontdekte Otto dat het dagboek van Anne door twee helpers was gered uit de handen van de Duitsers. In de papieren las hij dat zijn dochter van plan was geweest op schrijfster te worden. Ze wilde haar verhaal uitgeven. Dit heeft hij uiteindelijk voor haar gedaan. In 1947 werden de eerste 3.000 exemplaren gedrukt. Hij kon toen nog niet weten, dat het later in zo’n 70 talen vertaald zou worden en dat miljoenen mensen het zouden lezen.

Zelf heb ik als tiener Het Achterhuis ook gelezen en het heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Er schuilt zoveel kracht in de woorden van het tienermeisje en daarbij komt dan ook gelijk het besef dat ze niet meer leeft. Steeds kwam de gedachte in mij op: ze moest eens weten wat haar nog allemaal te wachten staat.
Ze heeft nooit geweten dat haar droom, om schrijfster te worden, uitgekomen is. Alleen heeft ze het zelf nooit mee mogen maken.

Het Anne Frank Huis

Mensen waren nieuwsgierig naar de schuilplaats van de familie Frank en de andere onderduikers die er hadden gezeten en kwamen op bezoek. Toen is besloten er een museum van te maken en vanaf 3 mei 1960 kan het Anne Frank Huis officieel worden bezocht. Mocht je er zelf naartoe willen, dan moet je van tevoren een online ticket kopen. Nadat ze de afgelopen 2 jaar allerlei dingen hebben veranderd (niet Het Achterhuis, maar wel de rest), is het vernieuwde museum 22 november 2018 officieel geopend. Het is klaar voor een nieuwe generatie!

Anne Frank van klein tot groots

Anne Frank zou 90 jaar zijn geworden

Ik heb mijzelf wel eens afgevraagd: wat nou als het allemaal anders was gelopen. Als Anne de oorlog overleefd zou hebben en opgegroeid was tot een volwassen vrouw. Dat die tiener met al haar dromen, deze misschien wel eens werkelijkheid had kunnen maken.

Er bestaat een boekenserie Van klein tot groots. Het boek op de foto’s van deze blogpost, is onderdeel van deze serie. Lezers ontdekken via deze boeken de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom, opgroeide tot een sterke vrouw met grootste ideeën. Nu heeft Anne nooit de kans gekregen om op te groeien tot die sterke vrouw, maar ik ben ervan overtuigd dat ze dat anders zeker zou zijn geworden. Ik vind het dan ook heel mooi dat ze is opgenomen in deze boekenserie. Op haar eigen manier is ze toch heel ‘groots’ geworden.

Heb jij ‘Het Achterhuis’ gelezen? Ben je wel eens naar Het Anne Frank Huis geweest? Ik ben benieuwd of het op jou net zo’n indruk heeft gemaakt als op mij…

Je kunt hier op de website nog meer boekentips (recensies) vinden.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s

Boeken algemeen
Delen is lief!