Wij komen er wel

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer schrijft Ellen onder andere de opbeurende woorden: wij komen er wel. Leuk dat je weer meeleest!

Brief 104 – 26 oktober 2021

Hey Sandy,

Bedankt voor jouw mooie brief en de felicitaties. Ja, ik ben supertrots en blij. Een geweldig avontuur waar ik met volle teugen van ga genieten. Hoe het precies zal verlopen, is voor mij ook nog niet duidelijk. Maar die weg zal zich vanzelf ontvouwen. Je weet wel waar ik dat geloof vandaan heb! ?

HOBBYSCHRIJVER

Ik ben het met je eens dat wij het stadium van beginnende schrijver een klein beetje gepasseerd zijn, al voelt het nog iedere keer weer alsof ik niets weet, haha. Er is zeker nog veel winst te behalen, daarom blijf ik me ook ontwikkelen en heb ik ook weer een cursus aangeschaft. Hoezo veel te doen?

Je schreef in je vorige brief dat je jezelf een hobbyschrijver noemt. Toevallig was ik afgelopen vrijdag op mijn oude werkplek, waar ik mocht vertellen over het beroep schrijver. Ik kreeg de vraag wanneer je eigenlijk een schrijver bent. Ik heb geantwoord dat iedereen die iets op papier zet in feite een schrijver is. En zo zie ik het ook steeds meer. Je bent een schrijver als je zelf vindt dat je er één bent. Of je nu wel of niet een boek gepubliceerd hebt of je nu wel of niet een contract bij een uitgever hebt.

JEZELF NIET BEPERKEN

Kijk, als je de deskundigen mag geloven ben je misschien pas een echte schrijver wanneer je meerdere boeken hebt geschreven, uitgegeven en hebt verkocht. Maar waarom zou je je dan pas schrijver mogen noemen? Het is toch maar net hoe je er zelf mee omgaat? Dus, ik noem mezelf een schrijver, ongeacht of iemand daar een mening over heeft. Die hebben ze ongetwijfeld en ik kan daar niks aan veranderen. Waarom zou ik me daar druk om maken?

Je gaf ook aan dat je niet alleen feelgood verhalen en kinderboeken wilt schrijven, maar het veel breder wil trekken. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Ik dacht eerst ook dat ik het liefst magisch realistische verhalen wilde schrijven. Maar nu ik aan zoveel verschillende wedstrijden heb meegedaan en zoveel genres ‘geproefd’  heb, wil ik me helemaal niet in een hokje plaatsen. Ik wil schrijven wat er op dat moment in me leeft.

JOUW MANUSCRIPT

Wat goed dat je je manuscript weer hebt opgepakt. Ik kan me voorstellen dat het een tijd moeilijk was en dat je de energie liever wilde besteden aan je herstel. Een goed teken dat je nu weer behoefte voelt om verder te gaan waar je gebleven was. Ik weet zeker dat je met 100% energie er tegenaan gaat. Nu je je weer fitter voelt, zal het ook makkelijker zijn en gaan.

Herschrijven is niet mijn favoriete bezigheid, maar uiteraard cruciaal voor een goed verhaal. Aan de andere kant voelt het straks ook heerlijk als je dat karwei achter de rug hebt.
Je schreef dat je je zoektocht naar een vormgever/illustrator weer hebt opgepakt. Of ik iemand weet? Mmm, kan ik zo 1,2,3 niet zeggen, eerlijk gezegd. Ja, er zijn er meer dan genoeg, maar persoonlijk ken ik eigenlijk niemand. Ik kan je jammer genoeg niet helpen hierbij, maar ik houd mijn ogen en oren open. Als ik iets oppik, laat ik het je weten! ?

ONZE DROOM VOOR EEN BOEK

Nu het jaar weer langzaam op z’n eind loopt, beginnen de ideeën voor het nieuwe jaar alweer te borrelen. Bij jou ook las ik in je brief, hihi. Het blijft toch heel fijn om te fantaseren en dromen over dingen die je nog heel graag wilt doen/bereiken.

Mijn e-book komt in ieder geval in februari (zoals het er nu naar uitziet…) en jouw boek hopelijk ook ergens in 2022. Met jouw inzet en doorzettingsvermogen moet dat zeker lukken. Alhoewel je niet altijd alles zelf in de hand hebt, kun je gelukkig wel een heleboel invloed uitoefenen op bepaalde dingen.

WIJ KOMEN ER WEL

Ik wil mijn brief afsluiten door jou (en ook een beetje mezelf) te complimenteren met de vorderingen. Als je ziet hoe we ooit begonnen zijn en waar we nu staan, kan ik concluderen dat we al een heel eind verder zijn. En dat is nou juist het mooie aan deze ontdekkingstocht (om in jouw woorden te schrijven).

Veel heeft te maken met een rotsvast geloof in je eigen kunnen. Dat is zeker niet altijd makkelijk. Er zullen momenten blijven dat het even tegenzit of dat je het gewoon niet meer weet. En dat is oké. Het gaat voorbij. Onzekerheid en twijfels horen nu eenmaal een beetje bij schrijven (en bij het leven in het algemeen). Niemand weet immers hoe hij of zij over 10 jaar in het leven staat. Dat is maar goed ook, toch? Ik weet dat wij er wel komen. Hoe en op welke manier dan ook.

Nou, dat was het weer voor vandaag.

Ik hoop dat je weer met plezier hebt gelezen en ik kijk uit naar jouw brief.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.