Feelgood schrijver?

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer schrijf ik over de “titel” schrijver en het genre feelgood.

Brief 103 – 12 oktober 2021

Hoi Ellen,

Het is weer mijn beurt om een brief te schrijven. Vorige week heb ik met veel plezier die van jou gelezen waarin je onder andere vertelde over je uitgeverscontract. Zo gaaf! Ik ben heel blij voor je.

Wanneer mag je jezelf een schrijver noemen?

In onze vorige brieven hadden we het erover of we onszelf nog beginnende schrijver moeten noemen of niet. Dat brengt mij op de vraag: wanneer mag je jezelf überhaupt een schrijver noemen? Ik weet dat hierover de meningen flink verdeeld zijn. De één vindt dat je jezelf pas een schrijver mag noemen wanneer je een paar boeken hebt uitgegeven via een echte uitgever – een paar, niet eens eentje. Een ander vindt dat je jezelf bij een eerste boek al schrijver mag noemen. En weer een ander vindt dat je al een schrijver bent wanneer je een boek op het digitale papier hebt staan.

De titel “schrijver”

Moet er echt een uitgever aan te pas komen voordat je jezelf de titel “schrijver” mag geven? Het is een vraag waar ik al heel lang mee worstel. Mijn mening: ik heb inmiddels al zoveel geschreven dat ik mijzelf wel schrijver durf te noemen, zelfs zonder dat het echt officieel gepubliceerd is. Maar dan? Zijn we toch nog die beginner of al wat meer gevorderd? Ik denk dat dit vooral je eigen gevoel is.

Hoe noem ik mijzelf?

Ik denk dat ik mijzelf vooral een hobbyschrijver noem, omdat ik er nog niks mee verdien. Alhoewel het natuurlijk echt mijn droom is om daar verandering in te brengen. Geen beginnend schrijver, want zo voel ik mij ook echt niet meer, maar ook niet gevorderd. Ergens daartussenin dus.

Worden wat je wil

De Kinderboekenweek 2021 is nu volop aan de gang en ik besteed hier in mijn klas natuurlijk ook de nodige aandacht aan. Het thema is: Worden wat je wil. Ik heb het met de kinderen gehad over wat zij later willen worden als je echt alles zou kunnen zijn – zonder beperkingen op wat voor manier dan ook. Het is leuk om dan te horen wat ze allemaal willen. Sommige kinderen blijven erg hangen in het veilige, maar er zijn ook kinderen die echt allerlei mogelijkheden onderzoeken. Leuk!

Er werd bekend gemaakt wie dit jaar de Gouden Griffel heeft gewonnen – een interessante prijs. En toen bekende ik aan mijn klas dat ik die toch ook heel graag zou willen winnen. Het lijkt mij echt een gigantische eer om in het lijstje van Gouden Griffel winnaars te mogen staan. Het was leuk om de reacties van de kinderen te zien. Vooral toen ze ontdekten dat zelfs een juf nog wensen voor de toekomst heeft, hihi.

Feelgood schrijver

Wat ontzettend gaaf dat jij benaderd bent door HIP Publishing. Superleuk! Dat is toch echt een droom die uitkomt. Naast het schrijven van kinderboeken is het genre feelgood ook echt iets voor mij geworden. Toen ik al die jaren geleden begon met schrijven, had ik nooit gedacht ooit voor volwassenen te gaan schrijven, maar Feelgood is zó leuk! Mochten ze nog meer auteurs zoeken, dan houd ik mij aanbevolen, haha.

Het is trouwens best vreemd dat het woord feelgood blijkbaar officieel niet bestaat. Terwijl ik dit typ, zie ik allerlei rode streepjes verschijnen in mijn tekst. Word kent het zo te zien niet… Gelukkig weten wij beter!

Verschillende genres

Ik dacht altijd dat ik mij moest beperken tot één genre, maar inmiddels denk ik daar toch echt anders over. Waarom zou je alleen maar voor één bepaalde doelgroep kunnen schrijven. Natuurlijk is het handig wanneer je bij een echte uitgever zit, maar tja dat is het voordeel van uitgeverloos zijn of van selfpublishing. Ik denk dat je niet alle kanten op moet vliegen, maar twee genres moet kunnen toch? Ik vind van wel. Ik zou namelijk niet weten wat ik zou moeten kiezen…

Mijn eigen boek

Nadat ik mijn manuscript voor mijn kinderboek een paar maanden had laten liggen, heb ik het vorige week toch weer opgepakt. En wat was het leuk om hier weer mee aan de slag te gaan. Misschien was het dan ook wel even goed dat ik een pauze had genomen. Ik heb echt flinke stappen gezet en hoop de komende weken de laatste herschrijfronde af te kunnen maken.

Het zoeken naar de mensen die mij bij de rest van mijn proces kunnen helpen is daarmee ook stiekem weer een beetje begonnen. En ik weet dat ik het al eerder heb geroepen in een brief, maar als je nog iemand weet die verstand heeft van vormgeving of leuk kan tekenen, dan hoor ik het graag.

2022

Jij schreef in jouw brief dat het superleuk zou zijn wanneer wij in 2022 allebei een boek uitgeven. Daar ben ik het helemaal mee eens natuurlijk. Jouw boek komt er wel, want je hebt al een periode afgesproken met je uitgever. Dan gaat het alleen nog om die van mij. Ook dat moet goed gaan komen. Ik weet dat ik de deadline van 1 november 2020 heb losgelaten, omdat ik dat echt niet zou gaan redden zonder mijzelf daarbij over de kop te werken. Maar nu mijn manuscript bijna af is, zou 2022 toch wel moeten lukken. Ik durf nu nog niet te zeggen wanneer in 2022, maar daar kan ik over een paar maanden meer over zeggen. 2022 wordt ons jaar!

Hiermee ben ik weer aan het einde gekomen van mijn brief. En ik kijk nu al weer uit naar die van jou volgende week!

Tot snel!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.