wat te doen na nanowrimo - brief Ellen

Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer schrijft Ellen over ‘wat te doen na de NaNoWriMo’. Het is een reactie op mijn vorige brief.

Brief 23 – 26 november 2019

Hey Sandy,

Wat leuk dat we elkaar al een half jaar ‘kennen’ 😉
En dat terwijl we elkaar nog nooit in levende lijve hebben gezien. Wordt tijd dat we elkaar eens in het echt gaan ontmoeten. Dat lijkt me wel een mooie manier om ons jubileum te vieren, haha.

JOUW VORDERINGEN TIJDENS DE NANOWRIMO

Ik had je blog inderdaad gelezen en gezien dat je momenteel wat achterstand hebt opgelopen. Dapper dat je ondanks deze tegenslag toch stug doorschrijft. Een planning is mooi, maar je moet er ook vanaf kunnen wijken. Het kan een handig hulpmiddel zijn om je aan het schrijven te houden. Je weet in ieder geval dat je de komende weken iets te doen hebt.

Wat je geschreven hebt, klinkt super leuk en spannend. Je verhaal over de avontuurlijke drieling in de Middeleeuwen dat een probleem moet oplossen; doet me meteen aan Kruistocht in Spijkerbroek  van Thea Beckman denken. Ik snap meteen wat je bedoelt; je ideeën en hoe je dit kunt uitvoeren, zodat je verhaal ook klopt. Zeker als je met verschillende tijden werkt, kan dit nogal eens lastig zijn.
Gelukkig ben je creatief genoeg en heb je fantasie genoeg om hiermee aan de slag te gaan en het probleem te tackelen.

DOELEN HALEN OF BIJSTELLEN?

Door onvoorziene omstandigheden (een ziek kind) heb je je niet aan het doel van 1667 woorden per dag schrijven kunnen houden. Dat is natuurlijk erg vervelend en niet zoals je dat gepland had. Je blijft er zelf vrij rustig en nuchter onder en doet je best om het op een andere manier alsnog te behalen. 2323 woorden per dag klinkt ook gelijk een stuk pittiger, moet ik zeggen.

Het is misschien begrijpelijk dat je denkt; ach, laat maar zitten, het lukt nu toch niet meer. Gelukkig heb je die instelling helemaal niet. Of het je lukt om aan het eind van november die 50.000 woorden te halen of niet, je hebt in ieder geval heel wat meer geschreven dan voordat je aan de NaNoWriMo begon.
Bijstellen kan altijd nog en zorgt wellicht voor een mindere focus. Nu je die 50.000 woorden voor ogen hebt, blijf je geconcentreerder toewerken naar je doel.

UITSTELGEDRAG

Ik heb zitten grinniken toen ik las dat je last had en hebt van uitstelgedrag. Voor mij helemáál niet herkenbaar 😉
Ik heb hier ook regelmatig last van. Vroeger op de middelbare school was het te gek voor woorden, maar ook nu nog betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik aan het uitstellen ben. Daarentegen kan ik prima vooruit met een deadline. Dat was vroeger al zo. Als ik weet dat iets voor een bepaalde datum klaar moet zijn, dan lukt het me heel goed.

Dit kan komen doordat hetgeen ik wil gaan doen een behoorlijke klus is. Of omdat ik niet precies weet hoe ik het karwei aan moet pakken. Als ik uit mijn comfortzone stap, blijkt uitstelgedrag de kop op te steken, maar waarschijnlijk herken je dat.
Ook bij mij is het uiteindelijk goed gekomen, maar helemaal verdwenen is het uitstellen niet.

ANDERE DOELEN STELLEN

Wat goed dat je jezelf een aantal andere dingen had voorgenomen. Dingen waarvan je wist dat je ze makkelijker kon bereiken. Ik denk dat je aan het eind van de NaNoWriMo een mooie eerste opzet hebt voor een nieuw kinderverhaal. Een kinderboek telt meestal minder bladzijden dan een roman of thriller voor volwassenen, dus dat komt in die zin goed uit.

Ik vind het mooi dat je zo bewust nadenkt over bepaalde dingen die je graag wilt bereiken en daarvoor ook hard werkt.
Het gaat je zeker lukken om een heleboel van de door jouw gestelde doelen te behalen.
Hopelijk ook die 50.000 woorden, maar mocht dat niet zo zijn, is er nog niets aan de hand. Je hebt sowieso een goed conceptverhaal klaar, een aantal lessen van je schrijfcursus en een heleboel woorden in 30 dagen geschreven.

MIJN  VORDERINGEN TIJDENS NANOWRIMO

Ik heb mijn woorden niet ingevoerd in een systeem en zo mijn vorderingen bijgehouden. Komt doordat ik een beetje eigenwijs ben.
Ik wil het graag op mijn manier doen en deze uitdaging (NaNoWriMo) was voor mij dé ideale stok achter de deur om mijn manuscript te herschrijven.

Op dit moment zit ik over de helft van mijn oorspronkelijke manuscript en de maand is ook halverwege. Als ik op deze manier doorga, krijg ik het waarschijnlijk klaar voor 30 november. Het eerste gedeelte was meteen het meest lastige stuk om te herschrijven. Dat komt omdat ik in mijn originele manuscript heel veel overbodige informatie had staan. Dingen die echt specifiek over mijn werk op school gingen en die alleen mensen, die me kennen, herkennen en begrijpen. Voor een groter publiek was deze tekst niet perse nodig om mijn proces te snappen.

WAT GEBEURT ER NA DEZE 30 DAGEN?

Ik denk dat ik de NaNoWriMo vooral gebruikt heb om mezelf te ‘dwingen’ aan het herschrijven te gaan en te blijven. Ik wilde voor het einde van 2019 het verbeterde en geredigeerde manuscript opsturen naar Droomvallei uitgeverij.

Ik vrees dat ik na 30 november even in een gat val. Deze hele maand staat namelijk in het teken van schrijfkilometers maken en na 30 dagen is, als het goed is tenminste, deze uitdaging gelukt.
Wat dan? Waarschijnlijk even nagenieten van het harde werken en daarna ga ik het herschrijven weer nakijken. Er blijven altijd foutjes achter. Daar heb ik dan nog een maand de tijd voor, voordat het richting uitgever gaat. En dan ‘fingers crossed’.

Wat ga jij doen na deze uitputtingsslag?
Heb je al andere (schrijf)plannen?

Ik lees het graag in je nieuwe brief. Tot die tijd; blijf volhouden en vooral…doorgaan!

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto van Ellen Kusters

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.