Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer heeft Ellen een leuke verrassing: een interview met Sanne Hillemans.
Brief 54 – 25 augustus 2020
Hey Sandy,
Jeetje, dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden, haha. Maar aan de andere kant voelt het ook meteen vertrouwd. Ik ben zo vrij om de eerste brief te schrijven. Ik heb namelijk een leuke verrassing. Ik wil iets een onderwerp met je bespreken, waar we het nog niet eerder over hebben gehad. Bovendien is het een voor ons beiden een interessant thema.
INTERVIEW MET SANNE HILLEMANS
Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een auteur (die ik via Instagram en Facebook ‘ken’) een brutale vraag gesteld. Sanne (check hier haar te gekke website) heeft in de afgelopen jaren maar liefst zes boeken in eigen beheer uitgegeven en dat vind ik super stoer. Ze heeft o.a. de boeken Circus Cesaria , Ave Cesaria en De actrice in mij geschreven.
Omdat wij op zoek zijn naar manieren om onze boeken/verhalen aan de man te brengen is zelf uitgeven een interessante optie. Ik bedoel, wie zegt dat je alleen succesvol boeken kunt verkopen met behulp van een (grote) uitgever? In deze digitale tijd, waarin je alles, maar dan ook alles, kunt vinden op het internet, ben je meer dan ooit in de gelegenheid je eigen succes te creëren. Tenminste, zo zie ik dat.
LEUKE UITKOMST VAN GESTELDE VRAGEN
Aangezien ik nogal nieuwsgierig van aard ben (dit soms tot grote ergernis bij mijn gezin), heb ik een heel vragenvuur op Sanne afgevuurd. Hieronder zal ik de vragen met haar antwoorden met je delen. Het lijkt me, ook voor andere (beginnende) schrijvers waardevol om eens goed door te lezen en er je voordeel mee te doen.
Ben je er klaar voor? ?
1. Was je als kind ook altijd bezig met taal, schrijven en dingen creëren?
(Ik was dat namelijk wel; ik dacht daarom altijd dat ik juf wilde worden. Uiteindelijk ben ik bijna 20 jaar leerkracht in het basisonderwijs geweest en na een burn-out in 2017 gestopt en een opleiding aan de Schrijversacademie begonnen).
Als kind was ik heel creatief, maar op verschillende manieren. Ik knutselde graag, maar speelde ook heel graag met barbies. Dat was denk ik mijn eerste ervaring met verhalen vertellen, haha! Later zat ik ook op de jeugdtheaterschool, las ik heel veel en begon ik kleine verhaaltje te schrijven. Dus als kind zat er zeker al iets in me dat zich nu op deze manier manifesteert.
2. Wat vind je zo leuk aan schrijven?
(Ik vind het leukste aan schrijven dat je je eigen wereld mag creëren, waarin alles mogelijk is).
Het leukste aan schrijven vind ik dat ik meerdere levens kan leiden. Zelf heb ik nooit meegereisd met een circus en ben ik geen wereldberoemde actrice geweest, maar in mijn verhalen kan ik die dingen zijn en doen die ik in het echte leven niet kan.
3. Wat is je favoriete genre om in te schrijven? Of maak je uitstapjes naar andere genres?
(Ik heb ontdekt dat ik magisch realisme het leukst vind. En dan het liefst over misfits die nergens bij horen).
Drama, haha! In de basis schrijf ik romans, sommige verhalen kun je bestempelen als New Adult en altijd zit er een bepaalde spanning in. Ik heb nog wel een leuk fantasy idee op de plank liggen en experimenteer de laatste tijd wat meer met Feelgood (zoals mijn gratis Instagramverhaal Het gras is groener), maar ik blijf zelf het meest geboeid als er romantiek en trauma of emotionele spanning in een verhaal zit, dus dat schrijf ik ook het liefst.
4. Kun jij leven van je schrijven?
(Ik zou dolgraag van mijn verhalen willen leven).
Was het maar zo’n feest. Tot nu toe steek ik er zelf vooral geld in. Sinds kort verdien ik wat meer omdat ik ook diensten aanbied, maar leven van het schrijven is nog ver weg. Ik heb er een day job bij om deze dure passie te bekostigen.
5. Hoeveel tijd in de week schrijf je?
(Bij mij is dit heel verschillend. Er zijn weken dat ik nauwelijks een letter op papier krijg, maar in andere weken schrijf ik verhaal na verhaal).
Het verschilt heel erg en lijkt op hoe het bij jou gaat. Ik ben echt een flowschrijver, hoe gestructureerd ik ook zou willen zijn. Dus soms zit ik een week lang elke avond uren te schrijven en kan ik in een dag 10.000 woorden op papier zetten, en soms schrijf ik weken niet. Wel ben ik er altijd mee bezig, of dat nou gaat om nadenken over een verhaal, schrijven of werken aan dingen ter promotie of marketing, maar ik zou er geen urenaantal aan kunnen geven.
6. Hoe ga je te werk wanneer je een tof verhaalidee krijgt? Werk je het helemaal in hoofdstukken uit of ben je meer een gevoelsschrijver?
(Ik start altijd met een idee en begin van daaruit te schrijven. Ik zie wel waartoe het verhaal me leidt).
Dit verschilt per verhaal, maar in de basis heb ik een idee voor een verhaal en komen daar vrij snel een paar hoofdscènes bij die in het verhaal moeten. Van daaruit werk ik verder, maar ik ben niet echt een plotter. Eén van de dingen die ik zo leuk vind aan schrijven is dat je niet altijd weet wat je personages gaan doen. Ik geloof dat ik bang ben dat ik dat verlies als ik te veel plot.
7. Heb jij voor alle personages een zogenaamd ‘persoonsdossier’ aangelegd?
(Ik niet, bij mij ontwikkelt een personage zich tijdens het schrijven en leer ik hen steeds beter kennen).
Nope, niet echt eigenlijk. Sommige belangrijke details schrijf ik op, maar de mensen worden meestal dusdanig echt in mijn hoofd dat ik het niet altijd nodig acht.
8. Wanneer gaf jij je eerste boek uit?
Mijn eerste boek is Voor altijd twintig en deze is gratis te downloaden op mijn website! (www.sannehillemans.nl/gratis/) Dit kwam uit in de winter van 2016/2017. Circus Cesaria is het eerste boek dat ook als papieren boek is uitgegeven en die verscheen in april 2017.
9. Heb je jouw manuscripten naar veel uitgevers gestuurd? En zo ja; hoe heb je ze uitgezocht en hoe ging je om met eventuele afwijzingen?
Voor altijd twintig heb ik ooit opgestuurd naar een paar uitgevers, maar voordat ik überhaupt reactie had, was het verhaal al gratis online geplaatst. Ik wilde niet wachten op een uitgever, ik wilde handelen! De andere boeken die ik uitgegeven heb zijn nooit opgestuurd naar een uitgever, ik heb het vanaf het begin af aan zelf gedaan.
Inmiddels heb ik twee manuscripten af en die liggen nu bij één uitgever hoopvol te wachten om gelezen te worden. Mocht dat niet lukken, dan stuur ik het nog naar anderen op, maar ik ben nu pas voor het eerst op een punt dat ik zo’n samenwerking actief opzoek.
10. Heb je tips hoe je je manuscript het beste kunt ‘verkopen’ aan uitgevers?
Eén boek is niet interessant voor een uitgever. Als schrijver moet je aan je naam bouwen, aan je werk. Dus leg de focus in een boekvoorstel op jou als schrijver en de potentie die jij met je meebrengt. Laat daarnaast je boekvoorstel redigeren, zodat je in ieder geval weet dat deze eerste indruk er piekfijn uitziet.
11. Wat doe je allemaal aan promotie?
Van alles en tegelijkertijd te weinig. In z’n algemeenheid werk ik vooral aan mijn langetermijndoelen, door actief te zijn op social media en zichtbaar te zijn in de online boekenwereld. Daarnaast organiseer ik The Indie Awards… Mijn doel is om regelmatig voorbij te komen op de tijdlijn van mensen, zodat ze uiteindelijk meer van me willen weten. Maar in harde verkoop ben ik slecht, haha!
12. Hoe bevalt het uitgeven in eigen beheer?
Ik ben erg blij dat ik zo begonnen ben. Naar mijn mening zou iedereen zelf een of een paar boeken moeten uitgeven, al is het maar om te leren hoe het werkt. Een uitgeverij kan je helpen verder te komen, maar zullen ook liever samenwerken met een professional dan iemand die op zoek is naar een partij waar ze alles uit handen kunnen geven. Zorg ervoor dat je zelf gaat leren hoe alles in elkaar zit, welke stappen je moet zetten om van word-document tot boek te komen. Uitgeven in eigen beheer is daar een uitstekende manier voor.
13. Ga je naar netwerkbijeenkomsten? Hoe kom je het beste in contact met andere collega’s?
Nee, ik ben eigenlijk nog nooit naar een netwerkbijeenkomst geweest. Wat tot nu toe voor mij goed werkt is social media. Inmiddels heb ik echt veel schrijvers leren kennen. Je merkt aan wat iemand post en hoe iemand reageert wel een beetje of je een klik hebt en dan trek ik na een tijdje online contact gewoon de stoute schoenen aan en vraag iemand om een keer in het echt af te spreken. Ik heb er nog nooit spijt van gehad. Het kan natuurlijk zijn dat iemand er geen tijd voor heeft of behoefte aan heeft, maar niet geschoten is altijd mis. Zo heb ik inmiddels echt een paar goede schrijfvriendinnen opgedaan waar ik er eerst niet één had.
14. Hoe ben je ertoe gekomen om de organisatie van de Indie Awards op je te nemen?
Vrij simpel, eigenlijk. Er was nog geen prijsuitreiking voor boeken die in eigen beheer uitgegeven worden en ik vond samen met Simone Lucchesi dat die er wel moest komen, dus zijn we hem begonnen J Website gemaakt, gepromoot in de juiste groepen mensen, en nu beginnen we in het najaar met seizoen 4!
15. Wat komt er allemaal kijken bij het uitgeven in eigen beheer?
Alles, haha. Je moet álles zelf doen. Het schrijven, vinden van proeflezers, zoeken van een redacteur en een omslagontwerper, het laten drukken, de distributie en het uitgeven zelf, dan de promotie en marketing… Ik kan hier wel een hele lijst gaan noemen met wat dat allemaal inhoudt, maar dan wordt het antwoord erg lang en ik heb er toevallig recent een E-book over geschreven, genaamd 55 tips over schrijven en uitgeven. Als je overweegt je boek zelf uit te geven, is dit een inspirerend stappenplan om mee te starten.
16. Heb je ooit samen met een andere schrijver een verhaal geschreven? Of zou je dat ooit nog willen doen?
Tijdens mijn hele middelbare schooltijd en studentenperiode heb ik geschreven aan een online RPG (een online verhaal waarbij iedereen z’n eigen personage heeft en daarover schrijft, samen met anderen). Op mijn website staat een hele uitleg (www.sannehillemans.nl/rpg) maar in totaal hebben we hier echt iets van 10 of 12 jaar aan gewerkt met z’n allen. Het was puur voor de leuk en heeft gezorgd voor heel veel schrijfmeters.
Verder heb ik niet echt met één andere schrijver een verhaal geschreven en of ik dat zou willen doen… geen idee. Maar ik zeg nooit nooit.
17. Wat is de beste schrijftip die je ooit gehoord, gelezen of gekregen hebt?
Niet iedereen is je fan. Zelf je meest favoriete boek heeft negatieve recensies gekregen, omdat we leven in een diverse wereld waarin mensen diverse smaken hebben. Dat maakt het zo mooi, en zorgt er voor mij voor dat ik negativiteit heel makkelijk van me af kan laten glijden.
18. Wat zijn je (schrijf)plannen voor de toekomst?
Ik heb heel veel schrijfplannen, hihi. Ik zal ze op een rijtje zetten voor je, waarom ook niet?
- Twee manuscripten wil ik uitgeven bij een uitgeverij.
- Ik werk aan een lang verhaal dat ik in delen gratis wil aanbieden (wellicht in een Facebookgroep, of op mijn website…)
- Het eerste deel van een E-book trilogie is af. Ik wil deel twee en deel drie af hebben voordat ik het uitgeef, dus dat komt binnenkort weer eens op de to-do lijst.
- Op dit moment werk ik aan een YA-verhaal. Nog geen idee wat ik daarmee ga doen, maar de eerste stap is hem afschrijven en dat gaat me hopelijk deze (of volgende) maand nog lukken.
- Daarnaast wil ik steeds meer medeschrijvers helpen met de redactie van hun boek! Ik bied sinds dit jaar diensten aan en haal daar ontzettend veel plezier uit.
- Tot slot ben ik nu weer druk bezig met de voorbereiding van The Indie Awards. Over een paar maanden gaan we weer van start en kan er genomineerd worden!
Veel plannen, haha. Maar ik ben totaal niet ambitieus 😉
Einde interview met Sanne Hillemans
Zó, dat waren nogal een aantal vragen, hè? Ik was super enthousiast na het lezen van haar antwoorden en ben blij dat ik de stap heb genomen om haar deze vragen te stellen. Ik ben er in ieder geval een stuk wijzer van geworden en ga zeker haar E-Book aanschaffen om me nog meer te verdiepen in uitgeven in eigen beheer.
Ik hoop dat jij het interview met Sanne net zo waardevol en interessant vindt als ik.
Tot de volgende keer.
Liefs Ellen
Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!
Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto: foto van Ellen Kusters
Delen is lief!