Jippie 200 brieven - schrijven schrijfavontuur

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief schrijft Ellen over onze nieuwe mijlpaal: 200 brieven!

Brief 200 – 18 juni 2024

Hey Sandy

Jeetje, tweehonderd brieven. Wat een aantal, zeg. Dat hadden we zelf niet kunnen bedenken toen we er jaren geleden mee begonnen. Jij schreef vorige week dat het aan mij de eer was om deze brief te schrijven. Ik hoop er iets moois van te maken, haha.

Ontwikkelingen

En wat is er veel gebeurd de afgelopen jaren. We zaten en zitten altijd vol grootse plannen. Sommige komen uit, andere worden geparkeerd of verdwijnen helemaal naar de achtergrond. Precies zoals het gaat in het leven. Toch is er altijd ontwikkeling en staan we nooit stil.

Nieuwe plannen

Nieuwe plannen zijn er in overvloed. Jij bent de afgelopen week druk bezig geweest je ideeën te onderzoeken omtrent je feelgoodverhalen. Ik ben erg benieuwd of je inmiddels al hebt besloten welke optie voor jou het prettigst voelt.

Verhalenbundels

Verhalenbundels zijn op een redelijk eenvoudige manier te maken. Ik weet niet of je aan een onlineverhalenbundel (oftewel e-book) denkt of ook echt een papieren variant wil ontwikkelen. Via Brave New Books (een online tool van Bol.com) kun je gemakkelijk een boek maken. Ik heb dat samen met Kathleen gedaan (Duistere Geheimen). Dat was een superleuke ervaring. Helaas heeft het ons niet veel opgeleverd, maar ik vind het toch een succes. We hebben het toch maar mooi gedaan!

Wie niet waagt…

Ik snap dat het niet makkelijk is om een uitgever te benaderen. En ik bedoelde inderdaad een uitgever die alleen e-books uitgeeft. Mijn uitgever HIP Publishing is hier een goed voorbeeld van. Ik zou hen gerust een mail durven sturen met jouw plannen en ideeën als ik jou was. Elly is heel benaderbaar en feelgoodverhalen zijn erg in trek, dus… Als je het niet probeert, heb je sowieso een “nee”, toch? 

Geld verdienen

Dit is een van onze favoriete onderwerpen. Het wil overigens niet zeggen dat wij alleen maar bezig zijn om zoveel mogelijk geld te verdienen aan onze schrijfsels. Voor ons zou het gewoon al geweldig zijn als we er iets aan overhouden. Ik denk dat wij allebei realistisch genoeg zijn om te beseffen dat je van schrijven nou eenmaal geen miljonair wordt (tenzij je J.K. Rowling heet 😉). Maar leuk is het wel om erover te filosoferen en fantaseren.

Blijven zoeken

Een ander cliché dat wij vaker gebruiken is natuurlijk “de aanhouder wint”. Misschien zijn we wat dat betreft naïef of niet realistisch, ik weet het niet. Het verlangen om meer te bereiken en er ook nog iets aan over te houden, is gewoon groot. Daar is niets mis mee. Ik vind het fijn om dat met jou te delen, dat we dat gemeen hebben. Het zorgt ervoor dat we allebei scherp blijven en dat wij elkaar proberen te helpen hierin te slagen.

Spannende weken

Bij mij breken er spannende weken aan. Binnenkort wordt mijn autobiografie officieel uitgebracht en ga ik een boekpresentatie geven. Super gaaf natuurlijk. Ook verschijnen er nog wat artikelen in de krant en online. Al die promotie en reclame horen er nu eenmaal bij. Jij weet dat dit niet mijn sterkste kant is. Nou ja, ik vind het geven van interviews wel erg leuk en om op die manier in de aandacht te komen. Ik hou er niet van om mensen iets te “verkopen”, om ze te pushen of om opdringerig over te komen. Da’s toch lastig als je wilt dat mensen je boek kopen. Het blijft een struggle zal ik maar zeggen.

Laatbloeiers

Een mooie gedachte die jij in jouw brief schreef op het einde. Veel schrijvers debuteren pas op late(re) leeftijd, dus het kan altijd. Met een rijke fantasie en een jonge geest kun je heel lang doorgaan. Dat is een troostende en tegelijkertijd motiverende gedachte. Inderdaad, het waren wijze woorden, haha. Soms heb je dat even nodig. Als je al een hele tijd bezig bent om een carrière als schrijver te maken, en het niet vanzelf gaat, kan het helpend zijn om een schop onder je kont te krijgen.

Elkaar blijven steunen

Dat is het mooie aan onze briefwisseling. Soms zie ik het even niet zitten en dan ben jij daar om me moed in te spreken en een andere keer is het andersom. Het is belangrijk om af en toe te horen dat je goed bezig bent of op de goede weg bent. Natuurlijk kun je dat ook tegen jezelf zeggen en dat moet ook, maar als een ander dat doet helpt dat enorm.

Bedankje

Ik wil deze brief eindigen met een dankwoord richting jou. Bedankt dat je al die jaren tijd en energie hebt gestopt in het schrijven van brieven. Het heeft mij ontzettend geholpen in moeilijke tijden, tijden dat ik het schrijven even niet zag zitten. Een gelijkgestemde tegenkomen is heel fijn. Omdat we allebei nog een beetje zoekende zijn in wat we precies willen en vooral hoe we dat kunnen doen, is het extra fijn dit samen te kunnen delen en doen.
Dus, nogmaals BEDANKT!

Ik hoop dat de volgende tweehonderd brieven net zo speciaal en waardevol zullen zijn als de voorgaande, maar dat weet ik eigenlijk wel zeker. We gaan ervoor. Op naar de vijfhonderd (en dat is 100 meer dan vierhonderd, haha 😊).

Ik wens je een heel fijne week en ik ben benieuwd naar jouw brief; nummer 201!

Tot snel.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De start van de briefwisseling vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook en Instagram?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: bewerkte foto van Pixabay

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.