Het grote herschrijven is begonnen

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik dat ik mijn manuscript heb teruggekregen en dat het grote herschrijven kan gaan beginnen.

Brief 83 – 30 maart 2021

Hoi Ellen,

Nu ik deze brief aan jou schrijf, schijnt het zonnetje. Heerlijk vind ik dat! Gevoelsmatig gaat die lang verwachte lente dan toch eindelijk echt beginnen. Het symbool voor een nieuw begin. En hoe toepasselijk ook voor ons allebei…

Mijn manuscript is terug

In mijn vorige brief schreef ik dat het grote wachten was begonnen; ik had mijn manuscript opgestuurd naar mijn redactrice. Nou, ik kan je wat vertellen: hij is weer terug ?. Ik vertelde dat ik het leuk, maar ook spannend vond dat er professioneel naar gekeken zou worden. Je weet tenslotte niet wat de feedback zal zijn en zoals jij ook al eerder aangaf, het is toch een beetje je kindje.

Vorige week had ik een gesprek met Maria Genova om alle opmerkingen te bespreken die ze had gemaakt naar aanleiding van mijn verhaal. En zoals je kunt lezen… ik leef nog, haha. Het was vooral leuk (en stiekem toch ook een beetje spannend) om van haar te horen hoe zij mijn verhaal ervaren had. Ze begon met het stellen van vragen om een beter beeld te krijgen van hoe ik mijn verhaal zie. Dat was natuurlijk om te kijken of mijn bedoelingen echt overgekomen zijn in het manuscript.

Tips en opmerkingen

Ik heb heel veel goede tips gekregen die ik kan gaan verwerken. De grootste aanpassingen zal ik moeten maken in het begin van het verhaal en het einde. En dan zie je dat het toch heel goed is dat er iemand met je meeleest. Mijn personages starten het verhaal met een probleem, zoals dat meestal gebeurt in boeken, maar ik had de cirkel niet rond gemaakt. Tussen de regels door kon je wel lezen of bedenken dat het probleem nu opgelost zou worden, maar dat is toch anders dan dat je daadwerkelijk kunt lezen dat het opgelost wordt. Beginnersfout, zullen we maar zeggen, hihi.

En zo moet ik ook mijn verhaal vrijwel gelijk starten met datgene waar het om draait in het hele verhaal en niet een te lange aanloop ernaartoe beschrijven. Het stomme daarvan is dat ik dit als leerkracht/moeder natuurlijk zelf ook heel goed had kunnen bedenken. Hoe vaak heb ik wel niet tegen mijn zoon en mijn leerlingen gezegd dat ze een boek een kans moeten geven en dat ze er misschien nog een beetje in moeten komen. Ik wil niet dat iemand dit over mijn boek moet zeggen. Ik stort mijn personages gewoon gelijk in het avontuur. Op die manier zorg ik ervoor dat de lezers blijven lezen.

Is het herschrijven veel werk of valt dit wel mee?

Dat is maar net hoe je ernaar kijkt. Na het bespreken van alle tips en aanpassingen kreeg ik echt het gevoel dat ik hier nog wel even mee bezig zal zijn. Maria benoemde echter in het gesprek dat het manuscript bijna klaar was en dus snel uitgegeven zal kunnen worden. Waar ik dus een mega berg zag, zag zij een heuveltje. Maar ik moet het natuurlijk nog wel gaan doen. In mijn hoofd ben ik al bezig met hoe ik het begin en het einde het beste kan gaan aanpassen. Het daadwerkelijk herschrijven moet ik nog gaan doen.

Vorige week had ik niet een beste week wat betreft mijn energielevel – dat helpt dan ook niet echt mee. Ik heb dit weekend echter weer aardig kunnen bijtanken, dus met een beetje geluk kan ik komende week een start gaan maken. Een extra hindernis in een toch al ingewikkeld proces, maar dat geeft niet. Het lukt mij wel. En is het zo dat ik deze week nog niet kan starten, dan start ik toch gewoon een weekje later?

Hoe ga ik mijn boek uitgeven?

Voor mijn gesprek met Maria had ik helemaal in mijn hoofd dat ik alles van het uitgeven van het boek zelf in de hand wil hebben. Dat is een hoop werk, maar vervolgens pluk je daar ook zelf de meeste vruchten van. Toch ben ik ook gaan twijfelen of ik niet toch in zee moet gaan met een bedrijf of drukkerij die gedeeltelijk het werk uit handen neemt, maar waarbij je ook maar een klein percentage van de opbrengst van de verkoop ontvangt. Bij de meeste van die bedrijven/drukkerijen moet je nog steeds zelf het meeste werk doen, omdat je het manuscript vrijwel drukklaar moet aanleveren. En dan denk ik: dan kan ik die laatste stap ook nog wel zelf regelen. Wat zijn jouw ideeën hierover?

Illustrator en vormgever

In mijn vorige brief vertelde ik al dat mijn volgende stap te maken heeft met het vinden van een illustrator. Misschien dat ik deze stap wel kan koppelen met het vinden van een vormgever. Volgens mij zijn er namelijk ook mensen die dit allebei kunnen en aanbieden. Ik ben er dus nog niet helemaal uit. Mijn zoektocht gaan wat dat betreft nog vrolijk verder. Tips zijn nog steeds welkom!

Schrijfwedstrijden

Afgelopen weekend heb ik niet één, maar twee leuke schrijfwedstrijden ontdekt. En vorige week had ik mij ook al opgegeven, na een super goede tip van jou, voor een derde schrijfwedstrijd. Ik heb in alle drie enorm veel zin.

Schrijfwedstrijd 1: Deze week gaat hij van start, op 1 april. Ik hoop natuurlijk dat het geen grapje zal zijn, haha. Het gaat hier om een spannend verhaal voor kinderen van 8-12 jaar. Precies in mijn straatje dus. Ik ben heel benieuwd naar de rest van de informatie, maar daarvoor moet ik echt nog even tot donderdag wachten, want dan komt dat pas online.

Schrijfwedstrijd 2: Zonnige Zomerschrijfwedstrijd. Het wordt een soort verhalenbundel met alleen maar feelgoodverhalen. Het genre waarin ik momenteel veel schrijf voor mijn “Verhaal van de maand”. En volgens mij lukt dit aardig. Het lijkt mij heel leuk als mijn verhaal straks wordt uitgekozen. De deadline is eind april en het verhaal moet minimaal 7000 woorden bevatten. Nog best een uitdaging dus.

Schrijfwedstrijd 3: Dit is de wedstrijd waar jij mij op gewezen had en waar ik gelijk enthousiast van werd. De schrijfwedstrijd wordt onder andere georganiseerd door Lianne Reijntjes, waar jij wel eens een interview mee gehouden hebt en dat terug te lezen is in één van de vorige brieven. Ook hier gaat het om feelgoodverhalen. Leuk, leuk, leuk! Gelukkig hebben we – ik weet namelijk uit zeer betrouwbare bron ? dat jij ook meedoet – nog tot eind juni de tijd om hier een leuk verhaal voor te bedenken.

Verhaal van de maand op pauze

Zoals je weet, schrijf ik al sinds november elke maand trouw een compleet verhaal. Inmiddels is het vijfde verhaal bezig en al bijna afgelopen. En tegen mijn eigen principes in, moet ik de maand april even overslaan. Er zal in april dus even geen nieuw verhaal komen. Dat was ik natuurlijk helemaal niet van plan, ik ben tenslotte een uitdaging aangegaan met mijzelf. Deze beslissing heb ik echter moeten nemen om mijzelf in bescherming te nemen. Ik weet gewoon dat het teveel van het goede is als ik én mijn manuscript ga herschrijven én voor eind april een verhaal ga schrijven voor een schrijfwedstrijd én ook nog een verhaal van de maand ga schrijven.

Ik moet tenslotte mijn energielevel in de gaten houden. En ik denk dat de meeste mensen het toch wel een uitdaging zouden vinden om met drie verhalen tegelijkertijd bezig te zijn. Het lijkt mij even niet verstandig. Hopelijk kan ik het in mei wel weer gaan oppakken. Dan heb ik in ieder geval gepland dat ik klaar moet zijn met het herschrijven van mijn manuscript, dus dan valt de grootste schrijfuitdaging weg. Nu maar hopen dat mijn lieve, trouwe lezers het mij kunnen vergeven dat ik het één maand ga overslaan.

Wordt vervolgd…

Ik heb de brief alweer veel te lang gemaakt, dus ik ga hem snel afronden. Wordt vervolgd, zoals ze dat zeggen. Ik ben nu alweer nieuwsgierig naar jouw reactie en jouw verhaal.

Tot snel!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.