En door - op de route naar een boek

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer reageert Ellen op mijn brief en beschrijft de vervolgroute naar een boek.

Brief 84 – 6 april 2021

Hey Sandy,

Wat heerlijk om jouw brief te lezen. Ik word er helemaal enthousiast van. Super fijn dat je gesprek met Maria over jouw manuscript zo positief was. Natuurlijk was je gespannen, dat is heel normaal. Zou ik ook zijn geweest. Je voelt je toch een beetje als een kind dat kritiek krijgt. Omgaan met kritiek is namelijk niet altijd makkelijk, al is het zeker heel waardevol en leerzaam.

NIEUWE STAPPEN RICHTING JE BOEK

Nu de eerste hobbel genomen is en het eigenlijk allemaal reuze meevalt, kun je weer verder met het volgende onderdeel: het herschrijven. Laat ik je verklappen dat dit niet het meest favoriete onderdeel is van het schrijfproces. Nou ja, niet mijn favoriete onderdeel tenminste. Wellicht voelt het voor jou heel anders en vind jij het wel leuk.

Herschrijven is veel strepen, kleine woordjes toevoegen of weglaten en hier en daar enkele scenes opnieuw schrijven. Ik heb het nu over mijn ervaringen. Of dit voor jou ook geldt, weet ik niet. Misschien is het bij jou totaal anders en moet je heel veel dingen aanpassen. Ik wens je er heel veel succes mee, maar dat komt zeker goed. Je kunt vooruit met de tips en opmerkingen en dat maakt het wel wat makkelijker.

DRUKKERIJ EN/OF ILLUSTRATOR

Je bent ook al druk in de weer geweest met het bedenken hoe jij je boek wilt uitgeven. Wil je dit doen door alles uit handen te geven aan een drukkerij? Of ga je het echt helemaal zelf doen? Ik kan je daar helaas geen tips over geven omdat ik dit nog nooit heb gedaan. Bij ons boek ‘Duistere Geheimen’ zijn we voor de service van Brave New Books gegaan. We hebben hiervoor niemand in de arm genomen maar alles zelf uitgevogeld.

Het betekent natuurlijk ook dat je een heel stuk minder winst per boek maakt. Sterker nog; het levert je bijna niets op, tenzij mensen rechtstreeks bij de webshop van BNB kopen, dan houd je er nog wel een paar euro aan over. Je moet je dus goed realiseren dat je van de verkoop van je eigen boek niet rijk wordt. Ik denk ook niet dat dit je ambitie is, maar het is zeker leuk en prettig als je je investering eruit haalt.

DOE WAT GOED VOELT

Je vroeg in je vorige brief of ik nog tips had. Helaas kan ik je wat betreft het zoeken naar drukkers en/of illustrators niet echt helpen, aangezien ik hier geen ervaring mee heb. Het lijkt me zeer verstandig om uitgebreid speurwerk op het internet te verrichten en zo te zoeken naar een bij jou passende drukkerij en/of illustrator.

Het gaat denk ik om het gevoel dat je hebt bij iemand. Zoals dat bij heel veel dingen het geval is. Wanneer je bij iemand geen goed gevoel hebt, is dat een teken dat je niet goed zit. Ik zou je dan ook willen adviseren om verder te zoeken. Een belangrijke reden om met iemand in zee te gaan is natuurlijk ook het prijskaartje dat eraan hangt. Tenminste dat zou het bij mij wel zijn.

SPANNEND OM STEEDS DICHTERBIJ JE BOEK TE KOMEN

Nu jij zo druk bezig bent met het realiseren en najagen van jouw droom vind ik het ook echt spannend, merk ik. Ik hoop namelijk zo dat het een succes wordt en dat je blij en tevreden kunt zijn met jouw resultaat. Het duurt nog wel een tijd voordat het november is, maar de maanden vliegen voorbij, dus voor je het weet is het zover. Er moet nog een hoop gebeuren, maar als je het opdeelt in kleine brokjes kun je iedere keer iets afstrepen.

Het proces is uiteindelijk het belangrijkste. De weg ernaar toe en probeer daar ook echt van te genieten. Dat is een tip die ik je zeker kan meegeven. Maar daar heb je zelf ook al aan gedacht, lijkt me. Het is iets wat we bij onze cursus geleerd hebben en waar we ook al goed in zijn geworden. Zolang je onthoudt dat de weg het mooiste is, zul je altijd genieten!

NIEUWE PLANNEN

Nu ons boek in het selfpubcafé is ondergebracht en de eerste positieve reacties op ons boek zijn verschenen, is bij mij het idee ontstaan om een nieuw boek in eigen beheer te gaan uitgeven. Ik heb zoveel verhalen op de digitale plank liggen, dat het zonde zou zijn om er niets mee te doen.

Ik ga het nogmaals bij BNB uitbrengen, alleen ben ik van plan om dit keer veel meer publiciteit en rukbaarheid aan mijn uitgeefproces te geven, zodat het bij de lezer al flink onder de aandacht komt. Ik wacht er nog even mee voordat ik het proces opnieuw ga starten, omdat ik nog een aantal andere dingen heb lopen.

SCHRIJFWEDSTRIJDEN

Net als jij ga ik me de komende tijd richten op een aantal schrijfwedstrijden. Dezelfde wedstrijden waar jij ook aan meedoet. Het is namelijk erg leerzaam en spannend om mee te doen. Bovendien maak je zo een heleboel schrijfkilometers en die kun je goed gebruiken in je andere schrijfwerkzaamheden.

De spanning wanneer de long- of shortlist bekend wordt gemaakt is ook erg leuk. Wie weet wat de uitkomst gaat zijn. Ik ga in ieder geval mijn uiterste best doen om een aantal goede, mooie verhalen te schrijven.

Ik wens je weer veel succes met alles en kijk uit naar je volgende brief.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.