Eens in de zoveel tijd kom je iemand tegen die hetzelfde pad bewandelt. Het is dan erg mooi dat je samen op avontuur kunt gaan. In dit geval op schrijfavontuur. Op een aparte pagina op deze website kun je lezen over de schrijfavonturen die ik samen met Ellen beleef. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Dit keer vertel ik over ons idee van een schrijfhandleiding. Het is een reactie op Ellens vorige brief.
Brief 30 – 14 januari 2020
Hoi Ellen,
Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wat leuk om te lezen in jouw vorige brief dat je het afgelopen jaar veel geleerd hebt van mijn manier en kijk op dingen. Zo heb ik op mijn beurt ook zoveel van jou geleerd! En daar gaan we gewoon mee door het komende jaar.
Ons nieuwste idee
We hebben natuurlijk niet stil gezeten de eerste twee weken van het jaar, haha. Achter de schermen zijn we druk bezig met plannen voor een schrijfhandleiding. Je schreef er in jouw vorige brief al over. Echt leuk! En sterker nog, de eerste stappen zijn al gezet. Jij hebt zelfs al een opzet gemaakt via een website waarbij je dit heel goed kunt doen. Toen ik het opende kreeg ik al gelijk veel zin en inspiratie.
Wat mag niet ontbreken in een schrijfhandleiding?
En dan is de eerste stap gezet en liggen alle opties open. Wat mag er echt niet ontbreken? Waar gaan we het allemaal over hebben? Waarin zijn onze lezers (ik ga er voor het gemak even vanuit dat die er straks in volle getalen zijn, hihi) geïnteresseerd?
Het idee om onze briefwisseling hiervoor te gebruiken is erg leuk. En misschien dat we een speciale ‘nieuwe’ briefwisseling hiervoor maken gespecialiseerd op datgene wat we willen behandelen. Deze teksten waarin we een soort vraag en antwoord verwerken moeten inderdaad niet te lang zijn. Jij zei het ook al. We moeten ze elke keer afwisselen met één of meerdere opdrachten. Ik ben ervan overtuigd, mede door mijn juffenachtergrond, dan je toch nog steeds het makkelijkst en leukst leert, door gewoon te gaan DOEN!
Hoe starten we onze schrijfhandleiding?
Het lijkt mij een goed idee om te starten met een kennismaking met ons. Wie zijn wij en waarom gaan we deze schrijfhandleiding maken? Dat maakt het persoonlijker en zo weten de lezers wie er achter ‘het (digitale) papier’ zit. Zelf vind ik dat ook altijd fijn als ik bijvoorbeeld op een website kom. We moeten zeker niet foto’s vergeten erbij te doen. En als we elkaar dan toch eens echt in real life gaan ontmoeten (één van de plannen, toch?), dan moeten we zeker niet vergeten een foto samen te maken.
Wat voor opdrachten kunnen we verwerken in onze schrijfhandleiding?
We kunnen wat algemene opdrachten ertussen doen om in het
schrijfritme te komen of blijven. Daarbij denk ik aan dingen als een schrijfsprint
ook wel free writing genoemd. Gewoon een timer zetten en de eerste
zoveel minuten alles opschrijven wat in je opkomt. En dat kan ook rond een
thema zijn.
Of iets als writing prompts. Dat zijn woorden, (stukje van) een zin of
iets van een foto of een vraag waarover je gaat schrijven. Alles om maar
inspiratie te kunnen krijgen om te gaan schrijven. Of juist handig als je even
geen inspiratie hebt om te beginnen.
Daarnaast kunnen we specifieke opdrachten plaatsen. Misschien moeten onze lezers wel een personage uitdenken aan de hand van tips die wij geven. Of we laten ze 10 plot twists bedenken die in een bepaald verhaal kunnen voorkomen. En nog veel meer van dat soort dingen.
De weg naar een uitgever
Het zou ook super zijn als we hierover iets kunnen vertellen in de schrijfhandleiding. En dan wel vanuit onze eigen ervaring. We zijn hier allebei natuurlijk heel hard mee bezig en het zou heel gaaf zijn als we succesverhalen kunnen vertellen en gebruiken. Ja, je lees het goed – succesverhalen – meervoud. Zowel die van jou als die van mij ? …
En mochten we nog niet zover zijn, kunnen we natuurlijk wel altijd onze zoektocht naar die ene uitgever gebruiken. Ook dat kan al leerzaam zijn voor ander beginnende schrijvers.
Van een voornemen een gewoonte maken
Jij vertelde in je vorige brief over een filmpje van Joyce Celine. Die heb ik nog niet bekeken, maar ik heb wel al een kijkje genomen op haar website. Ik ben er nog niet over uit of ik er echt iets mee kan, maar haar website ziet er in ieder geval al inspirerend uit. De moeite waard om verder te kijken.
Boost je Blog & Business Challenge
Vandaag, 13 januari –het moment van schrijven, is de Boost je Blog & Business Challenge begonnen. Leuk dat je mij hiervoor tipte via Facebook. En leuk om wederom samen aan een challenge mee te doen. Wie weet wat hiervan gaat komen? De vorige keer dat we samen meededen hebben we elkaar leren kennen. Nu gaan we dus hopelijk onze blog ‘boosten’ om het maar zo te zeggen. Ik ben benieuwd. Misschien dat we hier de komende weken nog wel eens op terugkomen in een brief.
Verder heb ik mij toevallig ook aangemeld voor een gratis Webinar van Willy Bakker. Dat gaat er vooral over hoe je als ondernemer meer uit Instagram haalt. Niet dat ik nou echt een ondernemer ben, maar wat niet is kan nog komen. En tot die tijd leer ik misschien nog wel tips en trucs hoe ik in ieder geval meer uit Instagram kan halen. En dat laatste kan nooit kwaad, lijkt mij.
Conclusie
Ik ben alweer aan het einde van mijn brief gekomen. We hebben grootse plannen! En ik heb er zin in! Wel besef ik dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar in ieder geval een heel leuke weg.
Tot snel weer!
Liefs, Sandy
Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto: eigen foto
Delen is lief!