In mijn blogs wil ik met regelmaat boekrecensies plaatsen, maar het lijkt mij ook leuk om af en toe een filmrecensie te doen over films die gebaseerd zijn op (bekende) boeken. Eén van mijn favoriete Disneyfilms is gebaseerd op een boek, namelijk de klassieker Jungle Boek. Het originele verhaal is al ruim 100 jaar oud en heeft al vele andere verhalen, boeken en films voortgebracht. ‘Mowgli: Legend of the Jungle’ is daar eentje van.

Waar gaat Mowgli over?

De film begint als Shere Khan, de tijger, jacht maakt op een mensenfamilie en Mowgli als enige overlevende ontsnapt. Bagheera, de panter, redt de jongen en brengt hem naar een wolvenfamilie. De roedel, met Akela als leider, besluit de jongen op te nemen en Nisha en Vihaan mogen hem groot brengen. Shere Khan moet hun deel van de jungle verlaten.

Een paar jaar later komt Mowgli Shere Khan opnieuw tegen in de jungle en de dieren weten nu dat hij weer terug is. Bagheera wil dat hij veilig bij de mensen gaat wonen, maar de jongen wil dit niet. Dan maken Bagheera en Mowgli een afspraak. Jonge wolven moeten zich bewijzen om volwaardig deel te worden van de troep en Mowgli moet deze test nog doen. Hij belooft dat hij naar de mensen zal gaan, als hij de test niet haalt.

Vlak na de test wordt Mowgli ontvoert door de apen. Bagheera en Baloo komen hem redden en krijgen hierbij hulp van Kaa. Niet lang daarna bedreigt Shere Khan de roedel weer, omdat hij Mowgli wil hebben. De jongen besluit zijn familie te helpen door vuur te gebruiken tegen de tijger. 

Akela ziet het vuur, een mensenwapen, als teken van verraad en stuurt Mowgli weg, naar het mensendorp.

En hoe het verder gaat, moet je zelf maar gaan kijken…

Geen vredige disneyfilm

Bovenstaande samenvatting komt aardig overeen met de Disneyklassieker. Mowgli is verder echter geen vergelijking met de gezellige kinderfilm. Deze versie is duisterder en hiermee ook niet geschikt voor jonge kinderen. De film volgt veel meer het originele verhaal uit het boek.

Personages als Bagheera en Baloo zijn ook echt wilde dieren. Zeker Baloo was even omschakelen. Eén van de vrolijkste dieren uit de Disneyfilm is in deze versie duidelijk een beer die je niet in het wild tegen wilt komen. Deze Baloo ging niet dansen met een paar kokosnoten en een rokje van bladeren. En dan heb ik het nog niet over Shere Khan. De valse aard van de tijger is krachtig neergezet. 

Het verhaal gaat verder

Waar de Disneyklassieker ophoudt als Mowgli het meisje in het dorp ziet, is hier het verhaal nog lang niet afgelopen. Dat schattige meisje ontbreekt trouwens helemaal. Mowgli heeft een slechte start in het dorp, maar na een tijdje went hij aan het leven daar. Hij wordt onder de hoede genomen van Messua en een jager, Lockwood. Mowgli’s gevoelens voor de jager veranderen wanneer hij een schokkende ontdekking doet. Dit is de aanloop naar een onverwacht einde van de film.

Het boek

De film Mowgli is één van vele versies die allemaal gebaseerd zijn op hetzelfde boek; Het jungleboek. Het jungleboek is geschreven door Rudyard Kipling in het jaar 1894. Al ruim 100 jaar geleden. Het boek is een verzameling van verhalen en gedichten. Drie van deze verhalen gaan over Mowgli en vormen de basis voor het verhaal zoals de meeste mensen het kennen. 

Een jaar later, in 1895, verscheen het vervolg; Het tweede jungleboek. Ook in dit boek zijn er een aantal verhalen over Mowgli te lezen. In één van deze verhalen is de jongen al bijna 17 jaar en daarmee een stuk ouder dan in de film of het eerste boek.

Recensie - Mowgli

Wat ik ervan vond?

In 2016 is er ook al een film uitgebracht naar aanleiding van het boek. Deze film met de naam ‘The Jungle Book’ heeft erg goede recensies. Ik heb hem niet gezien, dus ik vertrouw op de lovende woorden van diverse kijkers. Voor de makers van Mowgli was het dan ook een uitdaging om met een waardig verhaal te komen.

Ik had de trailer van Mowgli op Netflix gezien en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. De producenten hebben duidelijk hun best gedaan om een indrukwekkende film te maken. Er zijn goede special effects gebruikt om de kijker de jungle in te trekken. Ik vind het goed dat de film een duisterder karakter heeft. Ook vind ik het interessant dat de film verder gaat dan de Disneyklassieker. Misschien dat de tijd in het dorp iets meer diepgang had mogen hebben, maar de jungletijd maakt dit zeker weer goed. Althans in mijn bescheiden mening dan. Misschien dat jij er wel anders over denkt.

Wellicht heeft Mowgli de mazzel dat ik de film uit 2016 niet heb gezien. Ik vond hem spannend. In reacties van anderen die ‘The Jungle Book’ wel hebben gezien, wordt regelmatig genoemd dat deze veel beter is. 

Als je mij vraagt of Mowgli de moeite waard is om te kijken, zeg ik ja. Zeker als je zin hebt in een gezellig avondje filmkijken, zonder een al te ingewikkelde verhaallijn. De film is zeker vermakelijk. En mocht je ‘The Jungle Book’ hebben gezien, dan is het kijken op eigen risico. Maar ach, wat is nu het ergste wat kan gebeuren…?

Recensie - Mowgli

Voor wie liever de oude verhalen leest, is er een aantal jaar geleden deze versie van De Jungleboeken van Rudyard Kipling uitgebracht.

Je kunt op de website nog meer recensies vinden.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: eigen foto’s en van Pixabay

 DVD algemeen
Delen is lief!

18 reacties

  1. Wat grappig dat het heel anders is dan Junglebook! Ik dacht eigenlijk inderdaad dat het hetzelfde zou zijn. Misschien toch leuk om een keer te gaan kijken. 😀

    1. Hoi Linda, ik vond het zelf zeker de moeite waard om te kijken. Ben benieuwd wat je ervan zult vinden, mocht je besluiten te gaan kijken. Groetjes, Sandy

  2. je hebt me wel zin gegeven om nu te gaan kijken! 🙂 Ik zet hem op men lijstje 🙂

    1. Goed om te horen. Alvast veel kijkplezier!

  3. Die komt zo vaak langs als ik Netflix opstart. Toch maar eens een keer gaan kijken. Ik verwachtte inderdaad een beetje hetzelfde als The jungle book en doe vond ik mwah.

    1. Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden.

  4. Bij het zien van de voorstukjes dacht ik al dat ze hier een iets andere wending aan hadden gegeven.
    Grappig. Zo blijft het verhaal toch steeds een beetje verrassen.

    1. Inderdaad! Zeker bij zo’n bekend verhaal als dit, is dat leuk.

  5. Een goede recensie: ik heb nu een duidelijk beeld van deze film. Hij klinkt wel interessant moet ik zeggen.

    1. Mocht je hem nog een keertje gaan kijken… wens ik je alvast veel kijkplezier!

  6. Altijd interessant om eens een verhaal in een ander jasje te zien. ik zet het op mijn lijstje.

    1. Zeker weten. Ik hoop dat je hem leuk zult vinden!

  7. Ik ben heel benieuwd! Ga m binnenkort eens kijken!

    1. Dan wens ik je alvast veel kijkplezier!

  8. Ik ben echt benieuwd naar deze film! Ik heb er veel goede verhalen over gehoord.

    1. Veel plezier met kijken alvast!

  9. Ik vond het een goede film, maar als je net als ik jungle book hebt gelezen dan miste je waarschijnlijk ook veel in de verhaallijn… Dat vond ik persoonlijk wel jammer

    1. Dat is vaker als je eerst het boek leest. Ik ben ook altijd een beetje bang dat een film dan tegenvalt. Toch wil ik altijd het liefst eerst het boek lezen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.