Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer brainstorm ik over onrealistische personages.
Brief 50 – 9 juni 2020
Hoi Ellen,
Alweer een week voorbij! En dit keer is het mijn beurt om te schrijven. Afgelopen weken hebben we het gehad over de term multipotential, maar dit keer wil ik het weer eens over iets heel anders hebben.
Schrijf eens een onrealistisch personage!
Terwijl ik op inspiratie wacht om over te schrijven, kom ik een kreet tegen op internet: schrijf eens een onrealistisch personage! Innerlijk moet ik gelijk heel hard lachen, omdat ik op de achtergrond een film aan heb staan: Pirates of the Caribbean. En er even van uitgaand dat je deze vast wel eens gezien heb, snap je misschien wel mijn binnenpretje. Als er één personage is dat onrealistisch is, dan is het wel de beroemde piraat Jack Sparrow.
Johnny Depp en zijn onrealistische personages
De beroemde piraat Jack Sparrow wordt gespeeld door niemand minder dan Johnny Depp. Als tiener was ik al fan van hem sinds ik hem had gezien in de serie “21 Jump Street”. Daarin speelt hij nog een aardig realistisch personage, maar dat verandert nog wel in de loop van zijn carrière. Als je naar de films kijkt die hij sindsdien heeft gemaakt, kom je toch wel bijzondere rollen tegen. Kijk maar naar: “Edward Scissorhands” waarin hij een man speelt die scharen heeft als handen. Of naar: “Charlie and the Chocolate Factory” waarin hij de geweldige, maar zeer bijzondere Willy Wonka speelt. Of “Alice in Wonderland” waarin hij de Mad Hatter speelt, de gekke hoedenmaker. En dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele onrealistische personages die hij heeft gespeeld.
Onrealistische personages
Toen ik de kreet op internet tegenkwam, vond ik het eerst bijzonder, want waarom zou je een personage schrijven dat niet realistisch is? Maar eigenlijk is het juist heel slim. Zelf kan ik echt genieten van dit soort rollen en personages. In het juiste verhaal is het zelfs, hoe gekker hoe beter. Dus het zette mij gelijk aan het denken over mijn eigen personages.
Wat voor personages schrijf ik?
Bij deze vraag kom ik eigenlijk tot de conclusie dat ik vooral realistische personages gebruik in mijn verhalen. En dat terwijl ik er zelf zo van kan genieten! Terugkijkend naar mijn detectiveverhaal zijn zelfs alle personen realistisch. Is dat erg? Nee, ik vind van niet. Het ligt er in mijn ogen heel erg aan wat voor een soort verhaal je schrijft. In het verhaal over mijn drieling komen de jongens in een bijzonder avontuur terecht waarin meerdere dingen gebeuren die helemaal niet kunnen. In dat verhaal zitten zeker genoeg onrealistische elementen. En zelfs wat meer onrealistische figuren, maar die halen het niet bij de typetjes die Johnny Depp wel eens gespeeld heeft.
Hoe onrealistisch kun je een personage maken?
Deze vraag stel ik mijzelf. En ik weet eigenlijk niet zeker of ik daar het antwoord wel op weet. Je moet ervoor zorgen dat het verhaal geloofwaardig blijft, maar ook hier zijn de grenzen vaag. Er zijn namelijk genoeg fantasy schrijvers die de meest geweldige verhalen schrijven. Zijn die realistisch? Absoluut niet! Zijn ze geloofwaardig? Een goede fantasy schrijver zet zijn verhaal zo neer dat je het als lezer “gelooft”. En natuurlijk weet je dat het niet kan, maar als de schrijver het goed aanpakt, neemt hij je mee in zijn fantasiewereld.
Een onrealistisch personage in een realistisch verhaal?
Hierboven heb ik het over echte fantasiewerelden. Maar wat nou als je een hele realistische wereld hebt geschapen? Kun je dan ook gebruik maken van een onrealistisch personage? Ook weer zo’n vraag waar ik als beginnende schrijver niet echt antwoord op kan geven. Maar wel eentje die ik mij oprecht afvraag.
Ik wil namelijk graag eens een zeer bijzonder figuur bedenken, omdat het mij erg leuk lijkt om hiermee te gaan spelen in een verhaal, maar ik zit niet gelijk op een heel fantasy avontuur te wachten wat vol zit met dit soort personages. Hoe zou je zoiets aan moeten pakken? Hoe doe jij dit? Ik weet namelijk dat jij ook wel van dit soort dingen houdt, toch?
Een brief met veel vragen
Nu ik mijn brief zo teruglees, zie ik dat ik volgens mij meer vragen heb, dan dat ik eigenlijk dingen vertel, hihi. Maar dat komt waarschijnlijk doordat de kreet “schrijf eens een onrealistisch personage” mij echt aan het denken heeft gezet. Ik ben dan ook nieuwsgierig hoe jij dit ziet, ervaart en tegenaan kijkt. Hoe zit het met jouw personages?
Het is in mijn ogen ook een belangrijk onderwerp, want een boek valt of staat met de personen die in het verhaal voorkomen. Als de lezer zich hier niet in kan herkennen of er niet door in het verhaal wordt meegenomen, dan is er iets niet goed. Vandaar mijn brainstorm over dit onderwerp. Ik ben benieuwd naar jouw antwoord!
Tot snel!
Liefs, Sandy
Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!
Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto: eigen foto
Delen is lief!