Anne Frank is één van de bekendste Joden uit de Nederlandse geschiedenis, sterker nog, de wereldgeschiedenis. Ruim 1 miljoen toeristen, van over de hele wereld, komen er jaarlijks naar Amsterdam om te kijken waar Anne ondergedoken heeft gezeten. Als ze nog had geleefd, zou ze dit jaar 90 jaar zijn geworden. Een bijzonder moment om even bij Annes verhaal stil te staan.
Wie was Anne Frank?
Ik denk dat je wel weet wie Anne Frank was, maar voor degene die haar (nog) niet kennen, zal ik wat meer over haar vertellen.
Anne werd geboren op 12 juni 1929, in Frankfurt am Main (Duitsland). Samen met haar zus Margot en haar ouders, woonde Anne in een ontevreden Duitsland, waar weinig werk was en veel armoede en waar Adolf Hitler steeds meer macht kreeg. Annes ouders besloten in 1933 naar Nederland te emigreren. Ze gingen aan het Merwedeplein in Amsterdam wonen en Otto Frank, haar vader, startte een eigen bedrijf, Opekta.
In 1940 viel Duitsland Nederland binnen. Toen de regels voor Joden strenger werden, raakte Otto Frank zijn bedrijf kwijt, omdat Joden geen eigen bedrijf meer mochten hebben. In 1942 kreeg Margot een oproep om te komen werken in Duitsland en dat was het teken voor de familie Frank dat er iets niet klopte. Ze gingen onderduiken in het achterhuis van Otto’s bedrijf, aan de Prinsengracht, in Amsterdam.
Het dagboek dat Anne voor haar 13e verjaardag kreeg, ging mee naar het Achterhuis. Hierin schreef Anne alles op wat er gebeurde en hoe ze zich voelde tijdens de onderduiktijd. Dit deed ze tot het moment dat de familie Frank op 4 augustus 1944 opgepakt werd. Via Westerbork werden ze naar Auschwitz gedeporteerd en iets later werden Anne en Margot verder naar Bergen-Belsen getransporteerd. Na de oorlog bleek dat Otto Frank als enige van de familie de concentratiekampen had overleefd.
Het dagboek
Bij terugkomst in Amsterdam ontdekte Otto dat het dagboek van Anne door twee helpers was gered uit de handen van de Duitsers. In de papieren las hij dat zijn dochter van plan was geweest op schrijfster te worden. Ze wilde haar verhaal uitgeven. Dit heeft hij uiteindelijk voor haar gedaan. In 1947 werden de eerste 3.000 exemplaren gedrukt. Hij kon toen nog niet weten, dat het later in zo’n 70 talen vertaald zou worden en dat miljoenen mensen het zouden lezen.
Zelf heb ik als tiener Het Achterhuis ook gelezen en het heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Er schuilt zoveel kracht in de woorden van het tienermeisje en daarbij komt dan ook gelijk het besef dat ze niet meer leeft. Steeds kwam de gedachte in mij op: ze moest eens weten wat haar nog allemaal te wachten staat.
Ze heeft nooit geweten dat haar droom, om schrijfster te worden, uitgekomen is. Alleen heeft ze het zelf nooit mee mogen maken.
Het Anne Frank Huis
Mensen waren nieuwsgierig naar de schuilplaats van de familie Frank en de andere onderduikers die er hadden gezeten en kwamen op bezoek. Toen is besloten er een museum van te maken en vanaf 3 mei 1960 kan het Anne Frank Huis officieel worden bezocht. Mocht je er zelf naartoe willen, dan moet je van tevoren een online ticket kopen. Nadat ze de afgelopen 2 jaar allerlei dingen hebben veranderd (niet Het Achterhuis, maar wel de rest), is het vernieuwde museum 22 november 2018 officieel geopend. Het is klaar voor een nieuwe generatie!
Anne Frank zou 90 jaar zijn geworden
Ik heb mijzelf wel eens afgevraagd: wat nou als het allemaal anders was gelopen. Als Anne de oorlog overleefd zou hebben en opgegroeid was tot een volwassen vrouw. Dat die tiener met al haar dromen, deze misschien wel eens werkelijkheid had kunnen maken.
Er bestaat een boekenserie Van klein tot groots. Het boek op de foto’s van deze blogpost, is onderdeel van deze serie. Lezers ontdekken via deze boeken de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom, opgroeide tot een sterke vrouw met grootste ideeën. Nu heeft Anne nooit de kans gekregen om op te groeien tot die sterke vrouw, maar ik ben ervan overtuigd dat ze dat anders zeker zou zijn geworden. Ik vind het dan ook heel mooi dat ze is opgenomen in deze boekenserie. Op haar eigen manier is ze toch heel ‘groots’ geworden.
Heb jij ‘Het Achterhuis’ gelezen? Ben je wel eens naar Het Anne Frank Huis geweest? Ik ben benieuwd of het op jou net zo’n indruk heeft gemaakt als op mij…
Je kunt hier op de website nog meer boekentips (recensies) vinden.
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto’s: eigen foto’s
Delen is lief!
Bijzonder ik realiseerde me eigenlijk niet echt dat ze al 90 zou zijn geworden. Bijzonder verhaal.
Zeker bijzonder! Zo besef je ook beter hoe lang het inmiddels geleden is…
Mooi dat ook het verhaal van anne frank opgenomen is in deze serie. Ik Kan me niet voorstellen dat iemand niet weet wie anne frank was.
Nee, ik denk ook niet dat er iemand is die het niet weet. Maar voor de volledigheid heb ik het toch maar even verteld… 🙂 En zeker mooi dat ze bij de serie zit. Ze mocht ook eigenlijk niet ontbreken…
Ik ken het verhaal globaal, maar eigenlijk nog te vaag. Ik zou graag naar het Anne Frank huis willen, dan wordt de bewustwording nog groter denk ik. Het is zo’n groot goed om in vrede te kunnen leven.
Het helpt zeker bij de bewustwording om alle verhalen daar te lezen en rond te lopen op de plek waar zij ondergedoken hebben gezeten. Het verhaal komt daar echt tot leven. Bij ons op school gaan de kinderen er in groep 7 met de klas naartoe. Het maakt altijd enorm indruk. Heb ik zelf ook een keer mogen doen. Heel bijzonder…
Ik ken het verhaal van Anne Frank erg goed. Maar daarnaast ook de verhalen van mijn oma van wie haar vader en moeder ook joden liet schuilen. Dit zijn verhalen die nooit vergeten mogen worden,
Wat mooi om te horen dat jouw familie zo’n belangrijke rol heeft gespeeld. Ik heb altijd erg veel bewondering voor dat soort verhalen. En ze mogen inderdaad zeker niet vergeten worden!
Zo heb ik er nog nooit bij stil gestaan.
Dat is dan ook één van de redenen dat ik deze blog geschreven heb. Ik vind het belangrijk dat we er elk jaar weer aan herinnerd worden wat er is gebeurd. Om er zo met elkaar voor te zorgen dat het nooit meer mag gebeuren.
Goh bizar dat ze al 90 zou zijn geworden. Ik ben wel in het Anne Frank huis geweest, maar heb het boek nog nooit gelezen.
Heel bizar! Het boek is ook echt nog een aanrader. Ik vond het heel bijzonder om te lezen.
Het grijpt me elke keer weer aan. Ik wil zo graag naar het anne frank huis maar ik heb niemand die met me mee wilt..
Het is echt een onvergetelijke ervaring. Ik hoop dat je alsnog iemand kunt vinden die mee wilt…
Vorige week dacht ik er toevallig aan dat ik het dagboek nog eens moet gaan lezen. Die heb ik toen wel gelezen op de basissschool, of middelbare. Goed dat je er aandacht aan besteed, want deze verhalen mogen inderdaad niet verloren gaan.
Ik had precies hetzelfde. Het is alweer een tijdje geleden dat ik het heb gelezen. Zou het dus graag nog een keer lezen.
Ik moet nog een keer naar het achterhuis. Ik werd helaas vorig jaar ziek toen ik 2 perskaarten kreeg ervoor.
Ik probeer het gauw. Ik heb zeker bewondering voor haar.
Het achterhuis is zeer zeker een bezoek waard. Mocht je nog een keer de kans krijgen…
Dat dagboek was bij ons verplichte lectuur op de lagere school…. Terecht vind ik, dat heeft me toen ook heel erg aangegrepen… Heb het boek hier thuis ook staan en ondertussen nog gelezen.
In het achterhuis nog nooit geweest, maar ja, ik woon ook al in België, ik weet dat ik na het lezen van dat dagboek als kind dat al wel eens wou, dat wel.
best ook een gekke bedenking dat ze nu 90 zou zijn, maar zo jong is moeten sterven. Gek…. verschrikkelijk is een beter woord…
Wij hebben het bij ons op school (ik ben leerkracht basisonderwijs) ook uitgebreid over de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank. Ook gaat groep 7 elk jaar op bezoek bij het Anne Frank Huis. Ik vind het ook goed dat kinderen deze ervaring meemaken. Ik snap dat het vanuit België inderdaad lastiger is om er naartoe te gaan. Maar wie weet krijg je toch de kans nog eens.