The fear of missing out

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik over “the fear of missing out”.

Brief 87 – 27 april 2021

Hoi Ellen,

Ik heb jouw brief vorige week weer met veel plezier gelezen. Het blijft fijn om met iemand te “praten” die precies weet wat je bedoelt en dezelfde dingen doet en leuk vindt.

Het vorige pareltje van wijsheid

Ik wist wel dat jij het pareltje van wijsheid van mijn vorige brief zou herkennen. Door jou heb ik al die maanden geleden kennisgemaakt met Kim Munnecom en met haar podcast – en dan natuurlijk ook met haar pareltjes van wijsheid. In mijn vorige brief vertelde ik je dat ik “ja” ging zeggen tegen mijzelf door er bewust voor te kiezen om dingen niet te doen. Nu ben ik zo’n twee weken verder en ik kan je vertellen dat dit een goede keuze is geweest.

Ik heb in jouw vorige brieven de hints wel gezien hoor ?… De hints waarin je mij voorzichtig waarschuwde om niet teveel te willen doen en dat vond ik helemaal niet vervelend hoor. Ik vind het juist fijn om te merken dat iemand het beste met je voorheeft. En ook de wijze woorden van mijn grote nicht zweven af en toe door mijn hoofd: ook leuke dingen kunnen soms teveel zijn.

Ik ben heel blij dat ik voor mijzelf gekozen heb. Het geeft mij echt rust om te weten dat ik al die dingen even niet meer hoef van mijzelf. En die rust is voor mij het teken dat het goed is zo.

Nieuw pareltje van wijsheid

Dat brengt mij eigenlijk ook weer bij een nieuw pareltje van wijsheid van onze grote vriendin Kim: the fear of missing out. Veel mensen hebben hier last van. Ze zijn bang dat ze iets missen als ze het nú niet doen – dat ze de boot missen. Of zoals Kim het dus noemt: the fear of missing out. Ze geeft aan dat er niet zoiets bestaat als je kans missen, de boot missen of hoe je het ook wilt noemen. Zoals zij een keer heel simpel vertelde in haar podcast: er komt altijd wel weer een nieuwe boot.

Als je leeft volgens de principes van de wet van aantrekking, dan weet je gewoon dat jouw kans nog wel komt. En als je “een boot mist”, dan was het misschien wel niet de bedoeling dat je deze boot zou halen, omdat de volgende boot misschien wel naar een veel betere kans zal varen.

The fear of missing out

En nu vraag je je misschien af waarom ik hierover begin… Ik doe dat, omdat hier misschien wel een beetje de kern ligt van sommige dingen die ik graag wil doen. Een paar brieven geleden vertelde ik over de schrijfwedstrijden die ik dit jaar allemaal wilde gaan doen. Ik vind het heel leuk om schrijfwedstrijden te doen en toevallig pasten deze ook allemaal heel goed bij de genres die ik leuk vind. Mijn conclusie was: ik wil aan allemaal meedoen.

En ja, deze schrijfwedstrijden zijn allemaal heel leuk en ik zou nog steeds graag mee willen doen, maar ik weet ook dat er altijd nieuwe schrijfwedstrijden zullen komen. Ik hoef echt niet persé aan deze mee te doen. Ik mis dus niks. Deze schrijfwedstrijden zijn gewoon nu niet voor mij en dat is goed. Het niet meedoen zorgt ervoor dat ik andere dingen wel weer kan doen. Keuzes maken dus. En ik leef gewoon extra mee met jouw deelname aan de schrijfwedstrijden ?…

Manuscript

Misschien vraag je je af hoe het nu met mijn manuscript gaat. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik daar de afgelopen twee weken niet zoveel aan gewerkt heb. En dat is niet erg. Ik heb altijd al in fases aan mijn manuscript gewerkt en dat is nu gewoon niet anders. Mijn energie moest even ergens anders heen – mijn werk en mijn gezin. En dat was prima, want ik lig momenteel prima op schema. Ik heb de komende twee weken vakantie en dat betekent dat ik meer energie zal hebben voor mijn manuscript. Ik vermoed dat ik dan flinke stappen zal gaan zetten.

Deadline

Jij had het in jouw brief al over de deadline voor mijn manuscript. Het zou inderdaad heel leuk zijn als ik nog steeds mijn gekozen datum zou kunnen halen – 1 november 2021. Maar zoals jij ook al zei: het is geen keiharde deadline. Lukt het mij niet, omdat mijn lijf dat nog niet trekt, dan is dat ook goed. Ik heb liever dat mijn boek later uitkomt en dat ik daar dan echt van kan genieten, dan dat ik op 1 november mijn boek in handen heb, maar zelf uitgeblust thuis zit.

Jouw podcast

Wat ben ik trots op je! Jouw podcast loopt super goed. Voor je het weet ga je de 1000 downloads voorbij. En zoals je zegt in jouw vorige brief, is dit misschien voor een succesvolle podcaster een lachertje, maar denk maar zo – die zijn ook ergens begonnen. Het is echt iets om trots op te zijn! Mijn podcast-avontuur is tenslotte niet verder gekomen dan 21 downloads, haha…

En zo zijn we allebei lekker bezig – druk met ons eigen (schrijf)avontuur. Volgende keer hoor ik graag weer meer over jouw avontuur.

Tot snel!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.