Vorig jaar ben ik begonnen aan een schrijfcursus. Het was even zoeken om door de cursusaanbiedersbomen het goede cursusbos te vinden. Welke schrijfcursus ik doe en waarom ik voor deze gekozen heb, vertel ik hieronder. En natuurlijk wat ik ervan vind!
Mijn theorie is dat je dingen moet oefenen om nog beter te worden. Dat krijg je als juf… Zo ook met schrijven. Natuurlijk is het handig als je talent hebt en misschien ben jij wel iemand die zoveel talent heeft, dat alles helemaal vanzelf gaat. Wauw, ik ben jaloers. Maar het merendeel van de schrijvers heeft zich ontwikkeld door het veel te doen.
Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, ben ik nog relatief nieuw in schrijversland en nog druk in ontwikkeling. De eerste schrijflessen heb ik geleerd, maar ik vond het nog niet genoeg. Het zou echt super zijn als ik talent blijk te hebben, wie weet, tot nu toe heb ik in ieder geval veel plezier. Maar mocht mijn talent toch niet zo talentvol zijn, dan wil ik alsnog leren hoe ik een zo goed mogelijke schrijver wordt. En hoe kun je dat beter leren dan door een schrijfcursus te doen?
Schrijfcursus? Waar kun je uit kiezen?
Hoe makkelijk zou het zijn als er een overzicht zou bestaan waarin simpelweg alle schrijfcursussen in opgenoemd staan? Ik ben een grote Google-fan en ook op deze vraag heeft Google een antwoord. Het is alleen jammer genoeg niet één overzicht, maar meerdere kleinere. Zo zijn er een heel aantal cursussen die je kunt volgen via de Schrijven Online Academie. Tijdens mijn zoektocht zag ik hier een heel aantal interessante tussen staan. Het is de moeite waard om even te kijken als je serieuze plannen hebt.
Verder is er de Schrijversvakschool. Hun aanbod ziet er ook erg interessant uit. Hierbij gaat het echter om lessen op locatie en dat was niet wat ik zocht.
En zo zijn er nog talloze schrijfcursussen en -opleidingen die worden aangeboden. Als je in mijn blog niks interessants ziet staan, moet je misschien toch nog even verder googelen. Hieronder beschrijf ik nog wel de bekendere aanbieders in cursus- en opleidingsland.
De cursusaanbieders met afkortingen
Iedereen heeft wel eens gehoord van; NHA, NTI en LOI, toch? De grotere bekendheid van deze cursusaanbieders bracht mij op hun websites. Daar begon voor mij het grote vergelijken.
NHA heeft een drietal schrijfcursussen. Voor elke schrijfcursus kun je een proefles aanvragen. Hiervoor hoef je alleen je mailadres in te vullen. Daarnaast is er een proefperiode waarin je het cursusmateriaal kun uitproberen. Mocht je het niks vinden, dan kun je het retourneren.
NTI heeft ook een drietal schrijfcursussen. De proefles is online te bekijken voor elke schrijfcursus. Voor de mensen die liever geen gegevens achterlaten, is dit erg prettig. Het studieprogramma met de onderwerpen die aan bod komen, kun je ook inzien.
LOI heeft zelfs een dertiental schrijfcursussen en -opleidingen. Zo is er genoeg keuze. Niet dat dit het altijd veel makkelijker maakt natuurlijk. Voor elke schrijfcursus is wederom weer een proefles die je kunt doen. Hiervoor moet je wat gegevens invullen en de mail afwachten voordat je aan de slag kunt.
Andere cursusaanbieders – zoals Laudius
Natuurlijk heb je nog meer cursusaanbieders. Graag wil ik daarvan nog eentje onder de aandacht brengen: Laudius Thuisstudies. Bij Laudius heb je ook diverse mogelijkheden voor als je een schrijfcursus zoekt.
Je kunt daar bijvoorbeeld kiezen voor een cursus kinderverhalen schrijven of een cursus korte verhalen schrijven. Maar mocht je toch wat anders zoeken, zijn er nog meer opties voor verschillende schrijfcursussen daar. Keuze genoeg dus! En wil je meer weten over de cursus of alvast een kijkje nemen, dan kun je een proefles aanvragen.
En dan moet je kiezen…
Nadat ik mij door deze wirwar van cursusaanbiedersbomen had geworsteld en diverse proeflessen had gedaan, vond ik mijn cursusbos; kinderverhalen schrijven bij de NHA. En néé, ik heb deze niet gekozen voor de gratis tablet. Die cadeautjes zijn wel leuk, maar ik had beter voor de korting kunnen gaan. Ik heb deze gekozen om een aantal redenen:
1. De duur van deze schrijfcursus.
De duur is niet zo heel veel anders dan de anderen die ik noemde, één jaar, maar de tijd die je erover mag doen wel. Ik mag er in totaal vijf jaar over doen om al mijn huiswerk in te sturen. Ik vond het wel een fijn idee dat ik op deze manier meer controle heb. Alhoewel de tijdsdruk die ik anders zou ervaren, er misschien wel voor gezorgd zou hebben dat ik inmiddels al klaar zou zijn. Nu ben ik nog net niet op de helft.
2. Het aantal lessen.
Mijn schrijfcursus bestaat uit 48 lessen. Hierin komt een verscheidenheid aan onderwerpen aan bod. Dat kan ook niet anders in zoveel lessen. Dit is iets dat mij aantrok. Verder moet ik voor elke les een verhaal schrijven. Dat betekent in de praktijk; veel ervaring opdoen. Tevens krijg ik op elke les feedback van mijn eigen schrijfdocent. Dit leek mij een goede manier om te groeien, beter te worden. Daarnaast heb ik straks 48 verhalen waar ik verder mee zou kunnen gaan. Of in ieder geval deze website mee kan vullen…
3. De locatie.
Er zijn zoals je inmiddels al hebt kunnen lezen een heleboel opties. Eén ding stond bij mij echter op nummer 1, naast de kwaliteit natuurlijk, en dat was de locatie. De schrijfcursus die ik wilde doen, moest te volgen zijn vanuit mijn eigen huis. Ik wilde lekker kunnen brainstormen op mijn luie bank, met mijn benen omhoog en mijn laptop op schoot. Mijn favoriete schrijfhouding…
Voortgang schrijfcusus
Zoals ik al eerder vertelde, ben ik nu bijna halverwege, bij les 20 om precies te zijn. Ik heb een goede docent die fijne opbouwende kritiek geeft. Ik heb haar verteld over mijn activiteiten binnen schrijversland en ze is enthousiast. Altijd leuk om te horen!
Voor één van de laatste lessen die ze heeft nagekeken, schreef ik een verhaal met als titel ‘Het drama dat groep acht heet of toch niet…’. En als je dan het volgende leest als reactie op je verhaal: Ik vind het zeer geslaagd. Geeft wel een leuk Leven van een Loser gevoel. Dan kan je niet anders dan trots op jezelf zijn. Toch?
Heb ik nog punten van kritiek?
Maar twee. Ten eerste is de inhoud van de hoofdstukken soms wat ouderwets, ondanks de goede onderwerpen, en zet ik soms mijn vraagtekens bij een aanpak. Zo moest ik bij een verhaal voor jongere kinderen de langere woorden in lettergrepen verdelen. Ik snap goed waarom dit is, maar ik ben deze vormgeving de afgelopen jaren nog in geen enkel leesboek tegengekomen. Niet in voorleesboeken of zelfleesboeken sinds de geboorte van mijn inmiddels 7-jarige zoon. Toch heb ik het braaf gedaan. Zo ben ik ook wel weer. Maar mocht dit ooit mijn doelgroep worden, dan denk ik niet dat ik het zo zal doen.
Ten tweede moet ik af en toe lang wachten tot mijn huiswerk is nagekeken. Officieel mag het niet langer duren dan een week en is dit wel het geval, dan mag ik hiernaar vragen. De juf in mij weigert. Niets is zo vervelend als een leerling die vraagt of een toets al is nagekeken. Daar moet ik wel bij vertellen dat ik deze vraag vaak al krijg terwijl de papieren nog geen uur op mijn bureau liggen en ik al die tijd gewoon les heb gegeven. Je juffengeduld wordt soms erg op de proef gesteld. Heb je me al zien nakijken dan?
Nee, het laatste punt van kritiek kom ik wel overheen. Zolang het niet té lang duurt en mijn eigen juf opbouwende kritiek en goede tips geeft, ben ik tevreden. Ze moet tenslotte ook regelmatig langer op mij wachten voordat ik weer eens een les ingeleverd heb. Ik ben niet voor niks na zo’n 14 maanden pas bij les 20. In dit tempo ben ik nog wel even bezig…
Conclusie
Of je wilt beginnen aan een schrijfcursus moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Keuze genoeg! Ik heb in ieder geval geen spijt van mijn eigen keuze en zie het vooral als een goede richting van mijn ontdekkingsreis door schrijversland. Een manier om dichterbij mijn doel te komen: mijn eigen kinderboek!
Even uit nieuwsgierigheid: heb jij wel eens een schrijfcursus gedaan of overwogen?
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto’s: eigen foto en van Pixabay
Delen is lief!
Hoi Sandy,
Ik ben op dit moment op zoek naar een goede cursus Kinderboeken schrijven.
Ik vind dat je een goede recensie geeft met voorbeelden. Dat laatste mis ik wel eens. Daarnaast is je tekst heel recent, dus dan kan wel wat mee, Ik ben tot de conclusie gekomen dat de lessen van de NHA te ouderwets zijn, op basis van meerdere reviews.
Bedankt!
Groeten,
Pascal
Hoi Pascal,
Fijn om te horen dat je iets hebt gehad aan mijn blog! Ik ben wel heel benieuwd welke cursus je gaat kiezen. Laat mij dan vooral nog eens weten!
Groeten, Sandy