Ben ik een multipotential?

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertel ik wat ik vind van de nieuwe term “multipotential”, waar Ellen in haar brief over schreef.

Brief 48 – 26 mei 2020

Hoi Ellen,

Het is inderdaad bijzonder om te realiseren dat we alweer een jaar geleden dit gezamenlijke schrijfavontuur begonnen zijn. Het plan om elkaar eindelijk eens in het echt te gaan zien, is door de hele Corona-toestand even in de koelkast geparkeerd. Maar als het aan mij ligt, komt dat er gewoon weer uit als het weer kan ? .

Multipotential

In jouw vorige brief heb je een nieuwe term gedeeld. En ik zeg nieuw, omdat ik er tot vorig week nog niet van had gehoord. Je wekte gelijk mijn nieuwsgierigheid en ik heb uiteraard meteen de blog van Nikki Pommer erover gelezen. De naam zegt het al een beetje, maar voor degenen die jouw vorige brief niet hebben gelezen, citeer ik even een stukje.

“Korte uitleg: het is iemand met meerdere passies, interesses, talenten, expertises, hobby’s en missies.”

Herken ik mijzelf hierin?

Je vertelde dat je nieuwsgierig bent of ik mij hierin herken. En ik heb zo’n vermoeden dat je waarschijnlijk zelf het antwoord wel hebt bedacht. Ja, ik herken mij hier zeker in.

Als je alleen al bedenkt welke “projecten” ik het afgelopen jaar al heb gedaan en ondernomen: samen met jou op schrijfavontuur; een YouTube-kanaal begonnen (“Mystery Box TV”); een boek aan het (her)schrijven; een website aan het bijhouden; een nieuwe hobby opgepakt (Resin art); een Etsy shop geopend waar ik mijn kleurrijke creaties verkoop (of althans probeer, hihi); ik heb mijn jeugdhobby tekenen weer een beetje opgepakt; en o ja, daarnaast geef ik nog steeds graag mijn 23 kids van groep 7 les. Is dat multipotential genoeg?

Multipotential: paradijs of een belemmering?

Je gaf al aan dat je de term multipotential op twee manieren kunt bekijken. Een negatieve kijk is, zoals jij al zei, niet kunnen kiezen wat je wilt. Maar ik sluit mij aan bij de positieve kijk. Het is inderdaad een paradijs. Hoe fijn is het om meerdere dingen te hebben die je leuk of interessant vindt of waar je misschien wel talent voor hebt? Heel fijn!

Ik vat het, in mijn geval, meestal gewoon samen als “ik ben creatief”. Misschien deed ik dat altijd wel onbewust, zodat het maar als 1 ding klinkt. Wie zal het zeggen?

Een openbaring

Het leren van deze nieuwe term was eigenlijk wel een beetje een openbaring voor mij. En eigenlijk is dat misschien een beetje gek, want zo ingewikkeld is het natuurlijk niet, maar door jouw brief zie ik het nu vooral als een goede kant, iets positiefs. Ik had altijd een beetje het idee dat mensen dachten: wat heb je nu weer bedacht? Ik zei dan altijd maar: “ik heb weer een nieuwe hobby”. Maar eigenlijk geeft het gewoon aan hoe creatief iemand is. Hoe mooi is dat?

Positiviteit

Mijn bescheiden aard, waar ik stiekem af en toe wel een beetje gek van word, haha, zorgt ervoor dat ik niet altijd mijn sterke kanten durf te benoemen, tot ik het echt zeker weet. Ik weet het; het is stom! Maar het leuke van mijn nieuwste hobby is dat ik alleen maar hele positieve reacties krijg. Dus zo zie je maar dat het hebben van meerdere passies en hobby’s eigenlijk alleen maar positief is.

Zijn kinderen multipotentials?

Jij schreef in jouw brief over kinderen, met de vraag of we als kind niet allemaal geboren worden als multipotential. Dat vind ik een interessante gedachte. Ik snap ook helemaal dat jij hierover begon. Als ik alleen al naar mijn eigen kinderen kijk, zie ik uiteenlopende interesses. En als je ze vraagt wat ze willen worden als ze later groot worden, krijg ik bij mijn oudste inmiddels alweer een ander antwoord dan een paar jaar geleden. En gelukkig hoef hij nu nog niet te kiezen.

Het moment van het maken van die keuze, komt in mijn ogen ook heel vroeg. Op de middelbare school word je al vrij snel gedwongen een keuze te maken betreffende de vakken die je gaat volgen. Met als resultaat dat je daarbij al verschillende beroepen of richtingen uitsluit. Dat vond ik zelf als tiener erg moeilijk. Ik koos dus maar een beetje een algemeen pakket, omdat ik op dat moment echt niet meer wist wat ik wilde gaan doen later.

De juiste keuze maken na de middelbare school

En als je dan nog een beetje verder kijkt, moet je na de middelbare school een ‘echte’ keuze maken. Ik vond twee richtingen interessant; onderwijs en de reiswereld. Dat laatste zag ik nog niet helemaal voor mij, dus koos ik maar voor het onderwijs. Op dat moment was het echt; doe dat maar. Klinkt niet echt overtuigend hè? Ik moet er wel bij zeggen dat ik mijn hele basisschoolcarrière al juf wilde worden, dus de keuze kwam niet uit het niets vallen. En later kwam de overtuiging dat ik in het onderwijs echt wel op mijn plek ben…

Wat wel grappig is, eigenlijk had ik drie richtingen die ik interessant vond. Drie keer raden wat de derde richting was? Juist, schrijven. Daarvan wist ik al helemaal niet, hoe ik dat moest gaan aanpakken. Die optie was dus al snel ‘afgeschreven’ ?

Toch een ander beroep

Als je trouwens eens een rondje maakt in je kennissenkring en familie en vraagt waarvoor ze hebben geleerd en wat ze uiteindelijk zijn gaan doen, dan merk je dat er veel mensen zijn die zelfs na hun opleiding (na de middelbare school), toch nog iets anders zijn gaan doen. Ik zou je niet kunnen vertellen hoe groot het percentage is, maar ik weet zeker dat jij in ieder geval niet de enige bent.

En daarmee komen we terug bij het onderwerp multipotential. Zijn het vooral multipotentials die later iets anders zijn gaan doen? Of staat dat er helemaal los van? Ik denk dat het bij een heleboel mensen wel een kwestie is van niet de juiste keuze gemaakt te hebben. Of misschien was het op dat moment wel de juiste keuze, maar past het later toch niet (meer genoeg) bij die persoon? Het maakt ook eigenlijk niet uit. Als je uiteindelijk maar iets doet, waar je gelukkig van wordt.

Het is in ieder geval een onderwerp waar je genoeg over kunt brainstormen ?…

Ik ben weer benieuwd naar jouw antwoord op mijn brief.

Tot snel weer!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.