Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen onder andere over de cursus die ze heeft gevolgd: “How to write a book in five days!”.
Brief 74 – 26 januari 2021
Hey Sandy,
Wat een super goed nieuws zeg. Gefeliciteerd. Ik had het natuurlijk wel verwacht, hihi. Je eigen boek uitgeven. Heel stoer en dapper. Er komt natuurlijk heel veel bij kijken en het is een heleboel werk. Wat fijn dat je die coaching sessie met Lianne had gewonnen, zodat je haar het hemd van het lijf kon vragen tijdens het gesprek. Ik weet zeker dat je daar een hoop wijzer door bent geworden.
MIJN CURSUS
Tja, je vraagt hoe het mij is vergaan gedurende de cursus afgelopen week? Goeie vraag, haha. Nee, serieus, het was een super interessante cursus waar ik weer een heleboel van geleerd heb. Gek hè, dat je door een andere benadering toch weer dingen leert, terwijl ik een lange, intensieve opleiding heb gevolgd aan de Schrijversacademie.
In die vijf dagen kwam er via de stories op Instagram een hele hoop informatie op me af. Gelukkig kregen we aan het eind ook een samenvatting, zodat ik al die informatie nog eens rustig kon doorlezen. Bovendien is zo’n overzicht na vijf dagen heel praktisch en handig. Niet alleen voor het verhaalidee dat ik nu heb, maar straks ook voor alle andere ideeën in mijn hoofd. En geloof me, dat zijn er nogal wat! ?
TIPS
Het ging in de cursus vooral om de structuur van je verhaal. Ik weet niet of je mij inmiddels een beetje kent, maar structuur is not my middlename, hihi. Ik ben niet zo gestructureerd en zeker niet in mijn schrijven. Ik begin gewoon en zie wel waar het schip strandt. En soms strandt dat ver voor de kust.
De zeven stappen die je als opbouw van je verhaal kunt gebruiken zijn gebaseerd op de Freytag’s Pyramid. Het gaat dan om de volgende stappen: 1. Dagelijks leven 2. Onverwachte gebeurtenis 3. Tegenactie 4. Crisis 5. Climax 6. Grote strijd 7. Ontknoping
Misschien kende je ze al, maar voor mij was het eigenlijk nieuw.
De tweede optie is de Three Act Structure (deze is iets uitgebreider dan de vorige optie). Als je meer wilt invullen voor je verhaal kun je het best met deze tool werken. Ik ben echter meer een pantser dan een planner en voel me beter bij de eerste optie. En jij?
FINGERS CROSSED VOOR HET CONTRACT
Ik hoop natuurlijk dat mijn verhaalidee de interesse opwekt van hetboekproject en de uitgever (VanDriel Publishing). Zelf vind ik het een sterk idee en ben ik ervan overtuigd dat het een geweldig verhaal wordt. Nu natuurlijk duimen dat dat ook door anderen zo gezien wordt. We zullen zien en ik moet nog een tijdje geduld hebben want over een paar weken gaat de tweede groep beginnen met de cursus en zij krijgen net zoveel tijd als de eerste groep om hun idee in te leveren. Ergens in april wordt bekendgemaakt wie het contract gaat winnen.
Duim je mee?
JOUW PLANNEN VOOR HET UITGEVEN VAN JE EIGEN BOEK
Ik moet zeggen dat het een geweldig besluit is dat je de kans waagt om je eigen boek te gaan uitgeven. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen. Al brengt het je misschien niet wat je ervan hoopt of verwacht, het is in ieder geval een prachtig leerproces. En wie weet, loopt het boven verwachting en slaat het aan. Dat zou natuurlijk helemaal te gek zijn.
Er zullen veel obstakels op je pad komen, maar ik weet zeker dat het jou lukt om deze te overwinnen. Jij komt op mij over als een gestructureerd persoon die heel goed weet hoe ze het wil. Je schrijft zelf ook dat je perfectionistisch bent en dat kan misschien een valkuil zijn. Je kunt het nog zo perfect willen doen, soms moet je ook genoegen nemen met goed genoeg. Niets of niemand is perfect. Dat heb ik de afgelopen tijd wel geleerd. Je kunt beter in actie komen en doen dan iets willen afleveren wat helemaal perfect is. Ik weet namelijk zeker dat je het dan nooit durft, omdat er altijd dingen zullen blijven die je kunt verbeteren. Maar dat is mijn mening, hè?
CORONABREIN
Het is wel ontzettend balen dat je nog steeds zoveel hinder ondervindt van de nasleep van Corona. Ik kan me voorstellen dat dat heel frustrerend is. En vermoeiend bovendien, lijkt me. Het zal steeds beter gaan, maar je zult ook geduld moeten hebben en accepteren dat het nu even niet anders is. Zoals je zelf al schrijft: gewoon dingen vaker doorlezen en daarmee de eventuele fouten opsporen. Het komt straks zeker weer goed en dan hoef je dat vast niet meer te doen. Even volhouden nog.
VERHAAL VAN DE MAAND IN BOOKAZINE
Wat een leuk idee om het verhaal van de maand in een magazine te gieten. Dat lijkt me hartstikke leuk. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe je dat zou moeten doen. Ik ben er ooit eens aan begonnen, maar mijn vormgeef-skills zijn blijkbaar niet zo goed, haha. Ik ben dan ook niet verder gekomen dan de cover (en je weet wel waarover ik het heb, denk ik) ?
Het zou toch zonde zijn als je niets zou doen met al die mooie verhalen. Als het goed is heb je er straks 11 (ik neem tenminste aan dat je het verhaal van de maand dat je ziek was niet alsnog gaat schrijven) en daarmee kun je gemakkelijk een bookazine vullen. Lijkt me heel tof. Hopelijk ga je het plan ook echt uitvoeren.
GENOEG TE DOEN
Aangezien jij ook nog werkt en in je ‘vrije tijd’ al die schrijfactiviteiten plant, krijg je het wel heel erg druk. Denk je ook een beetje aan jezelf? Neem je niet teveel hooi op je vork?
Nou, dat was het weer voor vandaag. Ik wens je veel succes met alles en tot volgende week.
Liefs Ellen
Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!
Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto: foto van Ellen Kusters
Delen is lief!