Uitgeven in eigen beheer

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer ga ik door op het onderwerp ‘uitgeven in eigen beheer’.

Brief 55 – 1 september 2020

Hoi Ellen,

Wat leuk om weer een brief te ontvangen! Ik heb hem met veel plezier gelezen. Ook vond ik het leuk dat je een verrassing had in de vorm van een interview met Sanne Hillemans. En het thema wat in dit interview naar boven kwam, is ook erg interessant: uitgeven in eigen beheer. Op dit onderwerp wil ik graag nog even door gaan.

Welke opties heb je als je een boek wilt uitgeven?

In mijn zoektocht naar een uitgever heb ik al verschillende dingen langs zien komen.
– Je hebt natuurlijk de ouderwetse, en nog steeds erg gewilde, traditionele uitgever. Die neemt (haast) al het werk uit handen. Maar als je niet al een bekende in schrijversland bent, kom je hier vrijwel onmogelijk binnen.
– Daarnaast heb je ook een heel aantal nieuwe uitgeverijen, die soms als paddenstoelen uit de grond schieten. Hiervan is het alleen wel moeilijk om in te schatten hoe betrouwbaar ze zijn. Dit schijnt nog wel eens te verschillen.
– Verder heb je nog de uitgeverijen die alleen het laatste stukje voor hun rekening nemen en die we eigenlijk beter drukkerijen kunnen noemen, alhoewel ze dat zelf anders zien.

Zijn er nog meer opties?

Jazeker! Jij liet het al langskomen in het interview met Sanne Hillemans: uitgeven in eigen beheer. Voor degenen die deze brief meelezen en zich afvragen wat dat nou precies is… Eigenlijk zegt de naam het al: je bent in principe je eigen uitgever. Dit houdt in dat je alles zelf moet en mag doen. Ik zeg moet, omdat niemand je helpt. Je hebt geen keuze, het komt op jou neer. En ik zeg mag, want er is dus ook geen uitgever die misschien wel iets wil doen waar jij eigenlijk niet achter staat. Elke keuze ligt in je eigen handen. En dat is vaak ook heel leuk, lijkt mij.
Toch zijn er inmiddels ook bedrijven die een gedeelte van dit alles uit handen kunnen nemen. Maar hier betaal je dan ook (flink) voor. Alle risico’s zijn voor jou als schrijver.

Jij gaat de grote stap wagen: uitgeven in eigen beheer

Wat vind ik dat stoer van jou! Je gaat het gewoon doen. Je gaat, samen met je schrijfmaatje, een boek in eigen beheer uitgeven. Via de social media heb ik jullie stappen een beetje kunnen volgen. Leuk om te zien dat iets wat bij jullie ooit als een plan begon, inmiddels een droom is die gaat uitkomen. Ik zou het heel leuk vinden als je in een volgende brief nog wat meer hierover verteld.

Is uitgeven in eigen beheer ook iets voor mij?

Natuurlijk heb ik zelf ook al regelmatig nagedacht aan uitgeven in eigen beheer. Maar eerst wilde ik het proberen via de meer traditionele weg. Inmiddels heb ik wel gemerkt dat deze weg vaker doodlopend is dan niet in uitgeverland. In mijn hoofd had zich echter een gedachte genesteld: ik schrijf kinderboeken en kinderen moeten die zien liggen in de boekwinkels – kinderen kopen immers geen boeken via internet. Daarom was mijn redenatie dat ik wel via een echte uitgeverij mijn pad richting mijn eerste echte boek zou moeten bewandelen.

Maar is dat wel zo?

Inmiddels komt er steeds vaker de vraag in mij naar boven: Maar is dat wel zo? Moet mijn toekomstige boek echt via een uitgeverij? Moet een kind mijn boek in de boekwinkel zien liggen?
En ik denk dat ik naar waarheid kan zeggen: ik denk het eigenlijk van niet.
Als ik alleen al naar mijn eigen kinderen kijk…
– Wie koopt de boeken? Dat ben ik. En met grote regelmaat doe ik dat via de online boekwinkel.
– Wie kiest de boeken? Af en toe geven mijn jongens aan welke boeken ze graag zouden willen hebben. Maar merendeel ben ik degene die de keuze maakt, omdat ik goede verhalen over een boek heb gehoord of het langs heb zien komen via diverse social media.

Ik overweeg steeds vaker uitgeven in eigen beheer

Ik merk dat ik uitgeven in eigen beheer nog niet ‘Plan A’ noem. Het liefst wil ik mijn eerste boek via een echte uitgever uitgeven, om allerlei redenen. Maar inmiddels noem ik het ook geen ‘Plan Z’ meer. Ik durf het ‘Plan B’ te noemen. Als blijkt dat het niet via de traditionele weg lukt, dan wil ik ook wel echt alles zelf in de hand hebben. En daarmee ook alle rechten voor mijzelf houden. Wie weet is het ooit nog een toekomstmuziek. Eerst maar eens afkijken hoe het bij jou gaat! ?

Als jij het boek van Sanne gelezen heb, moet je maar laten weten of het een aanrader is. Wie weet koop ik hem dan ook.

Tot zover mijn brief. Ik ben nu al benieuwd naar jouw antwoord.

Tot snel!

Liefs, Sandy

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: eigen foto

BoekenBoekenDelen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.