Hoe meer boeken hoe beter

Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. In deze nieuwe brief reageert Ellen op mijn vorige brief over boekenseries met de wijze woorden “hoe meer boeken hoe beter”. Lees snel verder…

Brief 130 – 14 juni 2022

Hey Sandy,

Wat een leuke brief had je geschreven. Een keer over een heel ander onderwerp dan schrijven. Al heeft het alles met elkaar te maken, natuurlijk. Zonder schrijvers geen lezers en andersom! ?

LEUKE BOEKENSERIES

Tijdens het lezen van je brief maakte ik een korte trip down memory lane. Ik herkende een heleboel titels van boekenseries die je noemde. Net als jij was (en ben) ik ook dol op boekenseries. Zo las ik vroeger ook de Vijf en Pinkeltje, haha. Paardenboeken waren niet zo mijn ding. Ik was totaal geen paardenmeisje. Ik las wel Joop ter Heul (echt heel ouderwets, maar zo kneuterig) van Cissy van Marxveldt.

Tegenwoordig (of nou ja, niet zo lang geleden bedoel ik eigenlijk) lees ik wat meer YA series. Wat denk je bijvoorbeeld van De Grijze Jager van John Flanagan? Of de serie Divergent van Veronica Roth en De Labyrintrenner van James Dashner? Een boekenreeks waar ik ook gek op ben is Eragon van Christopher Paolini. Zo gaaf. Helemaal als je weet dat het nog een jongen was, toen hij die serie schreef. Zo knap! Mijn absolute favoriet is de Twilight Saga van Stephenie Meyer (en ook de films: I love it!). En natuurlijk niet te vergeten Harry Potter van J.K. Rowling. Wie houdt er niet van?

LEZEN IS LEUK!

Door jouw brief ben ik gaan nadenken over het belang en vooral de magie van het lezen. Er is niets mooiers dan jezelf compleet te verliezen in totaal andere werelden of universums. Je kunt het plaatje helemaal zelf inkleuren en de personages gaan echt leven in je hoofd. Mooi, toch?

Terwijl ik deze brief typ, poppen er steeds meer titels van boekenreeksen in me op. Zo las ik jaren geleden alles van Virginia Andrews. Zij is echt de koningin van de psychologische romans (ik zocht haar zojuist op en de term Gothic Horror werd genoemd, I like it!! ?). Hele boekenseries heb ik verslonden.

JE EIGEN SERIE SCHRIJVEN

En net als jij droom ook ik van die trilogie. Het lijkt me fantastisch om een serie te schrijven over Donovan (je weet wel the main character uit mijn YA fantasy roman). Dat de lezer meeleeft met het personage en niets liever wil dan een vervolgverhaal.

Berichten en mails van fans die niet kunnen wachten tot het volgende deel verschijnt. Massa’s hysterische meiden die gek zijn op het hoofdpersonage en alles over hem willen weten. Ja, ik snap helemaal wat je bedoelt. Je ziet wel, ik kan ook behoorlijk fantaseren over mijn carrière… ?

SERIES OP NETFLIX

De serie Outlander ken ik wel, maar heb ik (nog) niet gezien. Ik hou ook ontzettend van verfilmde series. Op Netflix zijn daar tal van voorbeelden van te vinden. Heerlijk, ik kan er zo van genieten om lekker weg te dromen.

Het liefst lees ik eerst de boeken en kijk ik dan pas de serie. Zo staat er bijvoorbeeld ook een seizoen op van de boekenreeks De Grisha (verfilmd als Shadow and Bone) van Leigh Bardugo. Het moet toch werkelijk geweldig zijn om jouw boek als film of serie terug te zien?

GENOEG TE KIEZEN

Ik weet niet of ik er ooit aan toekom om alle boekenseries te lezen die ik nog wil lezen. Dat zijn er nogal wat. Zo zou ik ook graag Wheel of Time (Het rad des tijds) lezen. Een 15-delige high fantasy serie van Robert Jordan. De serie heb ik in ieder geval al gezien (staat op Prime). Fantastisch!

Er is dus meer dan genoeg keuze. Veel te veel eigenlijk. Dat is ook meteen mijn probleem. Ik vind zoveel leuk en wil het liefst alles tegelijk lezen. Vaak ben ik dan ook in meerdere boeken tegelijk bezig. Zowel fictie als non-fictie (en dan met name boeken over persoonlijke ontwikkeling).

DOORGEVEN AAN JE KINDEREN

Wat ontzettend leuk om te lezen dat jouw zoon, net als jij, dol is op het lezen van boekenreeksen. Ik heb slechts één kind zover gekregen dat het ook graag leest, haha. Nynke en Kjell lezen allebei niet graag, jammer genoeg. Ik vind echt dat ze iets missen.

Yfke daarentegen is er gek op. Ook zij leest graag series (Vlogvriendinnen bijv. of de Hoe overleef ik-reeks). Maar ook YA boeken vindt ze helemaal geweldig. Ik moedig dat natuurlijk aan. In mijn beleving wordt er veel te weinig gelezen en dat kun je helaas ook terugzien aan de resultaten op school. Of dat ooit verbetert, weet ik niet. Ik ben er bang voor. Maar als wij hier een voorbeeld in kunnen zijn, dan is dat helemaal top!

Ik ga nog even verder dromen over dit onderwerp.

Ik kijk uit naar jouw brief. Een heel fijne dag.

Liefs Ellen

Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!

Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto: foto Ellen Kusters

BoekenBoeken

Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.