Wie kent hem niet? Roald Dahl… Ik denk dat vrijwel iedereen in zijn of haar jeugd wel één of meerdere boeken van deze bekende schrijver heeft gelezen. Ik in ieder geval wel… In deze blogpost vertel ik je meer over deze schrijver en over de Roald Dahl-week…
Wie is Roald Dahl?
Voor deze vraag ga ik er even vanuit dat niet iedereen van deze briljante auteur heeft gehoord. Of misschien wil je juf in mij het gewoon heel graag vertellen. Kan ook natuurlijk…
Roald Dahl werd op 13 september 1916 geboren, ruim een eeuw geleden dus. Tot aan zijn dood in 1990 is hij blijven schrijven en heeft diverse kinderboeken op zijn naam. Enkele van zijn boeken zijn verfilmd, zoals De GVR, Mathilda, De heksen en Sjakie en de chocoladefabriek. Voordat hij boeken ging schrijven heeft hij genoeg meegemaakt om inspiratie op te doen. Zo heeft hij bij Shell gewerkt en heeft daarvoor in Kenya en Tanzania gewoond en is hij piloot geweest in het Engelse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na deze oorlog besloot hij uiteindelijk om boeken te gaan schrijven. De rest is geschiedenis, zoals men dat zo mooi zegt…
Roald Dahl-week
Tegenwoordig is 13 september bij veel mensen beter bekend als Roald Dahl-dag. In diverse kinderboekwinkels door ons hele land zijn dan activiteiten te doen om zijn geboortedag te vieren. Uitgeverij de Fontein stelt ieder jaar lesmateriaal samen waar scholen tijdens de Roald Dahl-week mee aan de slag kunnen. Op een leuke, speelse manier leren de kinderen van de bovenbouw iets meer over Roald Dahl. Er staat daarbij één van zijn boeken centraal en dat sluit dan ook mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema: ‘Reis mee!’ en het boek dat daar heel mooi bij aansluit is ‘Sjakie en de grote glazen lift’.
Elk jaar rond deze 13 september is er een Roald Dahl-week en dan staan de boekhandels, bibliotheken en scholen weer even stil bij zijn boeken. Ook kun je het boek dat centraal staat tijdens deze week voor een leuke prijs kopen.
Roald Dahl-dag is trouwens niet alleen een begrip in Nederland aan het worden, maar zelfs wereldwijd staan ze stil bij zijn geboortedag. Hoe bijzonder is dat! Dan heb je het toch echt heel ver geschopt als schrijver. Iets om van te dromen!
Mijn Roald Dahl boeken
Zoals ik al zei, denk ik dat iedereen in zijn jeugd wel eens een boek van Roald Dahl heeft gelezen. Hij stond bij mij als kind in ieder geval op mijn lijst met favoriete kinderboekenschrijvers. Mijn meeste favoriete boeken waren Matilda, De heksen en Sjakie en de chocoladefabriek. Inmiddels heb ik een aardige verzameling en is aan dat favoriete lijst ook nog het boek ‘Gruwelijke rijmen’ toegevoegd. Elk jaar ben ik weer blij als ik een klas krijg, die ze nog niet kent. Dat betekent namelijk dat ik ze weer lekker kan voorlezen. Succes gegarandeerd!
Een Roald Dahl-boek lezen als volwassene
Ik heb mijn Roald Dahl liefde overgedragen aan mijn oudste zoon. Zo heb ik al een heel aantal boeken voorgelezen. Zijn specifieke schrijfstijl valt mij nu nog veel meer op, meer dan toen ik nog een jong meisje was. Zo heeft hij de meest bijzondere woorden verzonnen en komt in zijn boeken duidelijk naar voren dat hij een onuitputtelijke fantasie had. Ook zijn de hele rijen met opsommingen kenmerkbaar voor Roald Dahl. Iets wat ook in, onder andere, Sjakie en de grote glazen lift heel goed is terug te vinden. Een schrijfstijl waaraan je elk verhaal van Roald Dahl aan kunt herkennen.
Afsluitende vraag naar aanleiding van de Roald Dahl-week…
Ik heb je verteld wat mijn favoriete Roald Dahl-boeken zijn. En dan ben ik natuurlijk ook heel benieuwd…
Wat is jouw favoriete Roald Dahl-boek?
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto’s: eigen foto‘s
Delen is lief!
Ik vind Mathilda en de heksen echt zijn beste werken.
Die boeken zijn inderdaad erg goed. Ik heb ze als kind meerdere keren gelezen.