Ellen en ik gaan elke week samen op schrijfavontuur. Wat we allemaal meemaken, schrijven wij in een soort briefwisseling naar elkaar. Deze keer vertelt Ellen over een super leuk interview met Lianne Reijntjes.
Brief 66 – 24 november 2020
Hey Sandy,
Wat heerlijk om over jouw plannen te lezen. Ik kijk ernaar uit om met je mee te reizen en te kijken waartoe het leidt. Ik weet zeker dat er mooie dingen gaan gebeuren. Het is nog leuker om dingen samen te doen. Zo doen we allebei mee aan de LOA cursus, met de NaNoWriMo en de 365 online zichtbaar challenge.
Vandaag heb ik weer een leuk interview voor jou. Ik denk dat je er, net als ik, weer een heleboel tips uit kunt halen. Ik heb tenminste erg genoten van de antwoorden. Ik weet eigenlijk niet of jij Lianne ook al volgt/kent? Ze heeft pas haar debuutroman Kwetsbaar Verliefd uitgegeven. Echt een super leuk boek. Een aanrader. Op haar Instagram account deelt ze open en eerlijk haar belevenissen en ontwikkelingen op schrijfgebied en op persoonlijk vlak. Erg inspirerend. Ik vind het heel fijn en gezellig om me te omringen met gelijkgestemden.
Veel leesplezier met het interview met Lianne Reijntjes…
1. Was je als kind ook al gek op verhaaltjes schrijven? (Ik vond op de basisschool taal en dan vooral opstellen schrijven het leukst!) Gek genoeg was ik als kind meer bezig met tekenen. Dan tekende ik de omslagen van mijn potentiële boeken, haha! Wel heb ik altijd al schrijfster willen worden. Ik vond het altijd leuk om verhaaltjes te schrijven, vaak tijdens taallessen op school. Ik merkte dat ik het leuk vond en dat ik er goed in was. Pas op de middelbare school begon ik echt als hobby te schrijven.
2. Wanneer durfde je jezelf voor het eerst schrijver te noemen? (ik vond dat erg ongemakkelijk, omdat ik bij het woord schrijver denk aan iemand die een of meerdere bestsellers op zijn naam heeft staan) Ik heb daar ook lang moeite mee gehad. Ik dacht altijd: je bent pas echt schrijver als je bij een grote en bekende uitgeverij een boek hebt uitgebracht. Kwam ik aan als groentje die nog nooit iets had gepubliceerd! Maar op een gegeven moment dacht ik: als ik mezelf niet serieus neem als auteur, hoe kunnen anderen dat dan wel doen? En daarbij, als jij verhalen schrijft, gepubliceerd of niet, ben je gewoon een schrijver 😉
3. Hoe deel jij je dagen in? Heb je vaste schrijfmomenten/tijden? Nee, totaal niet. Ik schrijf gewoon wanneer ik er zin in heb. Ik schrijf alleen niet ’s nachts, omdat ik gewoon een vast ritme voor mezelf wil aanhouden. Voor de rest kan ik elk moment van de dag schrijven.
4. Wat is jouw nummer één tip voor beginnende schrijvers? Cliché misschien, maar echt waar: geloof in jezelf, en in jouw verhalen. Want wat ik net al zei: als jij dat niet doet, wie dan wel? Ook al krijg je tig afwijzingen, geef nooit op! Er leiden meer wegen naar Rome. Mij is het dit jaar na jaren ploeteren en aanmodderen ook eindelijk gelukt.
5. Hoe zet jij social media in voor promotie? Ik deel echt álles wat mijn verhalen/boeken betreft. Het laatste nieuws, acties, stukjes uit recensies, leuke weetjes en quotes… Alles passeert de revue in mijn Instagram stories, haha! Het helpt wel, want ik heb écht al mensen daarmee verleid om mijn boek te kopen.
6. Welke schrijvers zijn jouw voorbeelden? Dat zijn de ‘oude rotten’ uit mijn genre, haha! Mijn allergrootste voorbeelden zijn en blijven toch wel Sophie Kinsella en Lisette Jonkman. Hopelijk krijg ik ook ooit het succes dat zij hebben.
7. Wat is je favoriete genre; zowel qua schrijven als om te lezen? Ik schrijf en lees het liefst feelgood, altijd al gedaan. Juist om even alle ellende uit het dagelijks leven te vergeten en weg te dromen bij een heerlijk romantisch verhaal waarvan je de bevestiging hebt dat het goed eindigt, anders dan in de echte wereld (vooral nu). Dat vind ik het mooie aan dat genre. Qua lezen maak ik geregeld nog wel een uitstapje naar thrillers, non-fictie en Young Adult. Qua schrijven zou ik ook eens de misdaadroman- en de New Adult-kant op willen. Wél altijd met een romantisch tintje!
8.Heb je veel contacten met collega schrijvers? Ja, best veel, gelukkig! Dat is het fijne van social media. Dat maakt dat schrijven nooit een eenzaam beroep is. Ik heb zelfs door de jaren heen allemaal leuke schrijfvriendinnen (online) leren kennen. Dit hele wereldje is zo leuk!
9. Welke dingen besteed je het liefst uit aan anderen? Denk aan: promotie, redigeren, vormgeving? Het liefst zou ik alles zelf doen (ik ben echt zo’n regelfreak, haha) maar ik weet ook wel dat dat niet kan. Ik ben echt een drama wat coverontwerp en vormgeving betreft dus dat laat ik uitbesteden. Redactie laat ik ook altijd doen, want je eigen boek redigeren is gewoonweg onmogelijk.
10. Hoe is het je bevallen om je debuutroman in eigen beheer uit te geven en zou je het een volgende keer hetzelfde of helemaal anders aanpakken? Welke tips heb je voor schrijvers die ook in eigen beheer willen uitgeven? Eerlijk gezegd beviel het me zelfs beter dan ik dacht! Ik denk dat ik het de volgende keer precies hetzelfde zou aanpakken zoals ik het nu heb gedaan, want eigenlijk ging het hele proces wel vrij goed en verliep het redelijk vlekkeloos. Mijn deadlines heb ik allemaal gehaald en alles liep op schema. Heel fijn! Dat is ook meteen een tip voor andere selfpubbers: maak deadlines en houd je eraan, want zo komt het boek ook echt af tegen de tijd dat het af moet zijn (of nou ja, dat jij wilt dat het af moet zijn, haha).
11. Heb je jezelf al opgegeven voor de Indie Awards? Jazeker! Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen 🙂
12. Mijn droom is om met schrijven mijn geld te verdienen, maar ik weet dat dit heel lastig is en maar zo’n 55 schrijvers in Nederland kunnen leven van hun boeken. Hoe denk jij daarover? Het is ook mijn droom (van velen denk ik), maar ik vind dat mensen je snel ontmoedigen door te zeggen ‘nee, dat is onmogelijk, bijna niemand kan leven van hun boeken’. Ik blijf gewoon dromen en hard werken. En mocht het toch niet heel haalbaar zijn, ik ga nog andere diensten aanbieden op schrijfgebied, dus dan kan ik in ieder geval leven van alles wat met het schrijven te maken heeft 🙂
13. Wat vind je zo leuk aan schrijven? Ik benoemde het net ook al een beetje, ik vind het leuk om even alle dagelijkse dingen te vergeten en mezelf in een andere, eigengemaakte wereld te verliezen. Ook om gewoon even iemand andere mensen te creëren, iemand die je zelf totaal niet bent. Zo kun je toch een beetje andere levens leiden en leuke, spannende dingen meemaken!
14. Zou je nog vaker een verhalenbundel willen uitgeven? Sowieso wil ik meer boeken zelf gaan uitgeven, maar ik moet nog even kijken of ik meerdere verhalenbundels uit wil geven. Ik heb er trouwens wel een paar ideeën voor, dus wie weet…
15. k ben gek op schrijfwedstrijden. De spanning om een goed idee te verzinnen, of je de deadline haalt, of je op de longlist komt en of je de wedstrijd wint. Ik houd ervan.
Ben jij ook gek op schrijfwedstrijden of doe je nooit mee? Zou je zelf ooit een schrijfwedstrijd willen organiseren? Ik heb wel eens aan een schrijfwedstrijd meegedaan, maar ik heb nog nooit gewonnen. Mij ontmoedigt het altijd een beetje, omdat ik op voorhand altijd al denk: ik win toch niet. Daarbij, een wedstrijd niet winnen zegt echt niets over de kwaliteit van je schrijven of van je verhalen. Je kunt ook succes behalen zonder ooit een wedstrijd te winnen. Dat is het mooie van deze tijd, je kunt enorm makkelijk iets publiceren. Je hebt echt geen schrijfwedstrijd of uitgeverij meer nodig om op te vallen. Zelf eentje organiseren klinkt trouwens wel erg leuk! Hmm, ik voel een nieuw idee opkomen ?
Nou, als Lianne Reijntjes een schrijfwedstrijd gaat organiseren, weet ik wel wie er meedoen! ?
Dit was mijn interview en de brief voor deze week. Ik hoop dat je er net zo van hebt genoten als ik. Tot de volgende keer.
Liefs Ellen
Wil je weten wie Ellen is? Ellen Kusters heeft haar eigen website: Ellens schrijfavonturen. Daar kun je nog meer enthousiaste verhalen vinden. Ga maar snel kijken!
Deze brief is onderdeel van een briefwisseling. De andere brieven vind je hier op de website.
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto: foto’s van Lianne Reijntjes
Delen is lief!