Schrijven is een vak… Gelukkig zijn er allerlei cursussen, opleidingen en hulpmiddelen die je kunnen helpen tijdens een ontdekkingsreis door schrijversland. Hieronder bespreek ik er een paar die mij tot nu toe al veel geholpen hebben. Je zou het ook wel mijn leesvoer kunnen noemen…
Leesvoer 1: Een bestseller schrijven voor Dummies
De ultieme droom van elke schrijver is het schrijven van een bestseller. Althans dat denk ik. Mij zou het in ieder geval echt super lijken. Wie wil dat nou niet? Toen ik pas begon met schrijven, deed ik vooral veel op mijn gevoel. Waarvan ik dacht dat het goed was. Zeker weten wist ik natuurlijk nog niet. Ik hoorde van iemand over het boek ‘Een bestseller schrijven voor Dummies’ (van Bart van Lierde) en was gelijk nieuwsgierig. En onder het kopje ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ besloot ik dat ik het boek wel wilde lezen. Een zoektocht op internet leerde mij al snel dat ik twee opties had.
1 – Ik kon ervoor kiezen om het boek tweedehands te kopen voor een behoorlijk hoog bedrag, momenteel kost het bijna 80 euro. Nu wil ik graag leren hoe je een bestseller moet schrijven, maar dit vond ik toch wel erg enthousiast worden…
2 – Ik kon het e-book ook gratis downloaden. Het boek wordt niet meer gedrukt en daarom heeft de schrijver besloten dat iedereen het boek gewoon gratis kan downloaden. Hoe super is dat!
Het boek
Ik kan je vertellen dat de keuze snel gemaakt was. En ook dat ik het boek met veel plezier heb gelezen.
De eerste hoofdstukken gaan over alle dingen die vooraf gaan aan het schrijven.
De volgende hoofdstukken gaan over de opbouw van een verhaal.
Daarna lees je over specifieke schrijftechnieken. Dat is heel leerzaam.
De laatste hoofdstukken geven informatie over het proces na het schrijven. Waar ik momenteel dus middenin zit met mijn twee manuscripten die af zijn en waarvoor ik op zoek ben naar een uitgever.
Het is een deel van de grote serie ‘… voor Dummies’. Ik vond het heel grappig dat ze ook hiervoor een boek hebben uitgegeven. En zoals je van een ‘… voor Dummies’-boek zou mogen verwachten, is het heel makkelijk te lezen. Ik had het in één dag uit!
Leesvoer 2: Kinderboeken schrijven
Na het lezen van het vorige boek, was mijn leeshonger nog niet gestild. Ik wilde graag iets lezen dat specifiek voor mij was, iets wat over kinderboeken ging. Ik kwam uit bij het boek Kinderboeken schrijven, van Wim Daniels. Volgens de schrijver zijn er acht criteria voor het schrijven van een goed kinderboek. Deze criteria komen in dit boek stuk voor stuk (lees: hoofdstuk voor hoofdstuk) aan bod. Daarbij wordt elke keer gebruik gemaakt van allerlei voorbeelden. Zelf ben ik een grote voorstander van voorbeelden, omdat dit zoveel meer duidelijk kan maken dan alleen maar een uitleg van iets. Je bent een juf of je bent het niet…
Acht criteria
Ik ga hier niet alle acht criteria noemen, maar ik kies er een paar uit die ik zelf ook heel belangrijk vind.
1 – Humor. Humor is heel belangrijk en iets wat zeker niet mag ontbreken in een kinderboek. Kinderen genieten ervan, dus waarom zou je het niet gebruiken in je verhaal. Humor is ook een element waarmee je een serieuzer onderwerp voor kinderen wat luchtiger kunt laten lijken.
2 – Geloofwaardigheid. Het is belangrijk om een verhaal te schrijven waar kinderen in kunnen geloven. En dan bedoel ik niet dat er geen fantasie in mag zitten, maar dat je deze fantasie wel geloofwaardig over moet laten komen. Er zijn genoeg boeken te noemen met elementen die in het echt helemaal niet kunnen, maar de manier waarop je het omschrijft moet zó zijn, dat het zou kúnnen gebeuren, in de wereld die jij omschrijft. Dan heb je het verhaal goed verteld.
3 – Zorg voor vaart in je verhaal. Zeker in de huidige maatschappij waarbij kinderen opgroeien met ‘vluchtige’ dingen, zoals tablets e.d. waarmee met gemak naar het volgende geswipet kan worden als het niet leuk meer is. Je moet in een kinderboek de aandacht van de lezer weten te behouden. Dus: maak vaart. Houd daarbij een belangrijke les in je achterhoofd: Schrijven is schrappen.
Dit zijn drie voorbeelden van de criteria die Wim Daniels in zijn boek noemt. Tijdens het lezen bedacht ik mij wel vaak dat het eigenlijk niet meer dan logisch is, maar het is goed om ze nog even op een rijtje te hebben. En ook om er even regelmatig naar terug te grijpen, zeker op de momenten dat ik mijn manuscript weer herlees en zo dus goed kan checken of ik op de goede weg zit.
Leesvoer 3: Schrijven magazine
Het laatste leesvoer dat ik ga noemen is het tijdschrift ‘Schrijven magazine’. In mijn zoektocht naar informatie kwam ik al vrij snel op de website Schrijvenonline. Dit is voor (beginnende) schrijvers, zoals ik, echt een zeer waardevolle bron van informatie. Dit was dan ook de plaats waar ik kennis maakte met het tijdschrift Schrijven magazine. Ik besloot een abonnement hierop te nemen en ben nu zo’n beetje een jaar lid. Als het nieuwste blad weer op mijn deurmat ligt, begin ik vaak gelijk enthousiast te lezen. Ik vind het zo leuk dat het leerzaam is voor schrijvers die nog veel te leren hebben. Er wordt veel uitgelegd. Vaak staan er schrijfoefeningen bij artikelen, zodat je gelijk kunt oefenen met wat je zojuist gelezen/geleerd hebt. Ik lees het graag. Het enige jammere is dat er maar 6 nummers per jaar uitkomen, dus je moet even geduld hebben voordat er een nieuwe wordt bezorgd.
Deze drie schrijfboeken – en tijdschriften heb ik de afgelopen tijd gelezen, mijn leesvoer op schrijfgebied. Er zijn echter nog veel meer boeken die je zou kunnen lezen. Misschien dat ik eerdaags in een nieuwe begin.
Ik ben benieuwd: heb jij wel eens een schrijfboek of -tijdschrift gelezen? Welke was het en wat vond je ervan? Misschien is dat ook nog wel iets voor mij…
Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?
Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.
Foto: eigen foto
Delen is lief!