Met de kerstdagen achter de rug en het nieuwe jaar dat eraan komt, blik ik terug op 2018. Een hoop nieuwe dingen kwamen op mijn pad, waarvan deze blog er eentje is.

Manuscript

Allereerst ben ik inmiddels al drie jaar bezig met het schrijven van mijn eerste manuscript. In 2018 kon ik eindelijk de woorden ‘het einde’ onder het afgeronde verhaal typen. Niet dat het dan echt klaar is, maar de eerste versie was af. In 2018 heb ik er ook al een hele herschrijfronde opzitten en ben momenteel met de tweede herschrijfronde bezig. Dan is hij klaar om aan proeflezers te laten lezen. Heb je interesse? Laat het mij maar weten. Wie weet ben jij één van de eerste, naast mijn twee vast, trouwe proeflezers dan natuurlijk.

Nieuw manuscript door schrijfwedstrijd

Toen ik in maart aan het rondneuzen was op de website van Schrijven online, kwam ik een overzicht tegen waarop diverse schrijfwedstrijden genoemd werden en één daarvan viel op. Diezelfde schrijfwedstrijd had ik op Facebook ook al gespot. Een bekende uitgeverij voor kinderboeken was op zoek naar een schrijver voor een detectiveserie voor kinderen van 9-12 jaar. Dat leek mij wel wat. Er zat alleen een deadline aan vast en dat was 1 juli. Ik wist niet zeker of daar aan moest beginnen. Ik gaf mijzelf een paar weken de tijd om te kijken of er een idee in mijn hoofd kwam. Anders zou ik er niet aan gaan beginnen. Het eerste vage plot kwam al vrij snel en in de weken die volgden werd het een compleet verhaal. Ik besloot het erop te wagen. En het lukte. Met nog een week te gaan tot de deadline, kon ik op ‘send’ drukken en de mail met mijn inzending was onderweg. Helaas is mijn detective het niet geworden. Ik liet echter de moed niet zitten, want het was wel een begin van iets nieuws.

Terugblik 2018

Manuscript naar uitgeverij opgestuurd

Het manuscript dat ik voor de schrijfwedstrijd heb gemaakt, heb ik herschreven. Ik durf te zeggen dat het een leuk verhaal is geworden. Dus werd het tijd om de stoute schoenen aan te trekken en het daadwerkelijk op te sturen naar uitgeverijen. Ik heb een heel lijstje van mogelijke uitgevers opgesteld, niet dat ik hoop ze allemaal nodig te zullen hebben. Ik koos er twee uit om als eerste te benaderen. Spannend was dat! Van één daarvan kreeg ik na een week of 5 al reactie terug. Mijn werk was niet geschikt voor publicatie bij hun uitgeverij. Jammer! Gelijk heb ik een nieuwe uitgekozen om mijn ‘boek’ naar op te sturen. Afgelopen week heb ik ook de reactie gehad van de tweede uitgeverij met de mededeling dat mijn werk niet bij hun fonds past. Weer jammer! De eerste twee zijn dus niks geworden, maar ik ben nog lang niet klaar met proberen. De derde heeft nog niks laten horen, dus wie weet. En ik ga door naar een andere uitgeverij op mijn lijstje. Er zijn zoveel goede uitgeverijen in Nederland. Er zal toch wel ergens voor mij ‘een plekje in de herberg’ zijn…?

De aanhouder wint, zeggen ze toch. J.K. Rowling heeft ook een heleboel keer ‘nee’ te horen gekregen voordat er iemand iets in zag. Mijn eerste jonge proeflezer heeft het boek inmiddels gelezen en die was heel enthousiast en vroeg al naar een vervolg. Als dat geen compliment is!

Schrijfcursus

In 2017 ben ik begonnen aan een schrijfcursus en daar heb ik ook in 2018 veel verhalen voor geschreven. Ik kan nu zeggen dat ik bijna op de helft ben. Tijdens deze lessen probeer ik mijzelf uit te dagen door mij braaf aan de opdracht te houden zoals hij in de les staat. Meestal staat er een leeftijd genoemd en een genre, maar wordt er bij gezegd dat je ook een verhaal naar keuze mag schrijven voor de leeftijd die je zelf wilt. Fijn dat het mag, maar niet handig als je meer wilt leren. Dat is althans mijn mening. Zelf wilde ik wel uit mijn comfortzone. Als ik het nu niet doe, doe ik het waarschijnlijk helemaal niet meer, is mijn theorie. Zo heb ik dus al voor hele jonge kinderen geschreven en heb ik laatst een ander perspectief geprobeerd. Tot nu toe vind ik de ‘alwetende verteller’ prettig schrijven, dus heb ik het totaal tegenovergestelde gedaan, namelijk de ‘ik-persoon’. Het verhaal was goedgekeurd door mijn juf.

Terugblik 2018

Website gestart in 2018

Ik heb een paar maanden geleden een cursus gedaan (die niks met schrijven te maken had) en ik weet niet of het daardoor kwam, maar ik kreeg opeens het idee om mijn eigen website te beginnen. Tijdens deze cursus heb ik mijzelf ‘geleerd’ om open te staan voor nieuwe dingen. Een eigen website valt daar wel onder, denk ik. Zoals ik al eerder vertelde heb ik mijn manuscripten opgestuurd naar diverse uitgeverijen, maar daar beland je al snel op de slushpile. Dat is de grote hoop van ongevraagd, opgestuurde manuscripten van al die schrijvers die net als ik graag uitgekozen willen worden. Dus ging ik verder denken over een manier om ‘gelezen’ te worden. Waarom niet een eigen website? was de vraag die zich in mijn hoofd nestelde. Datzelfde hoofd dat net had geleerd om open te staan voor nieuwe dingen. Ik heb een tijdje getwijfeld, maar in november de knoop dan echt doorgehakt. En zo ben jij hier terecht gekomen…

Blog gestart in 2018

Een website was nog niet genoeg, want ik moest natuurlijk ook wel iets hebben om erop te zetten. Ik wist al snel dat ik mijn korte verhalen wilde gebruiken, maar het leek mij leuk om er nog meer mee te doen. Zo ontstond het idee voor de blog ‘Ontdekkingsreis door schrijversland’. De naam was trouwens nog best lastig, want ik wilde iets bedenken dat met schrijven te maken had, maar wat niet al bekend was. Wat vind je van de naam? Goed gekozen?

De eerste blogs zijn hier te lezen en ik vind het leuk dat jij één van de lezers bent. Ik heb nog een heleboel ideeën voor 2019, dus ik hoop dat je nog eens terugkomt. Hopelijk tot dan!

Volg je mij al via Facebook, Instagram en Twitter?

Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links.

Foto’s: van Pixabay

Miljoenen artikelen
Delen is lief!

Je houd misschien ook van..

2 reacties

  1. Knap hoor! Al deze doelen realiseren! Je inspanningen gaan je vast wat p[leveren in 2019! Keep on blogging!

    1. Dank je wel! In 2019 ga ik vrolijk door met bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.